Testele efectuate in Uniunea Europeana (UE) in urma declansarii scandalului carnii de cal au permis detectarea a pana la 5% carne de cal in produse etichetate drept continand carne de vita, dar si urme ale unei substante interzise in alimentatie.

La 15 februarie, UE a lansat un plan ce prevedea efectuarea a aproximativ 2.250 de teste ADN asupra unor produse preparate. Testele au vizat totodata depistarea fenilbutazonei, un antiiflamatoriu nociv pentru sanatate, in carcasele de cal.

Comisia Europeana (CE) a anuntat marti ca o prezenta de cel putin 5% de carne de cal a fost detectata in produsele testate. Doar 0,6% din carnea de cal testata continea fenilbutazona, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, in jurul orei locale 12.00 (13.00, ora Romaniei), pe site-ul CE, dupa care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat intre orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele Romaniei), a anuntat Olivier Bailly, un purtator de cuvant al CE, in timpul unei conferinte de presa.

Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de "Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala", alcatuit din reprezentanti ai statelor membre si prezidat de catre delegatul CE, a anuntat Irlanda, care asigura presedintia semestriala a UE, scrie MEDIAFAX.

Retail jobs

Intre zece si 150 de teste au fost prevazute pentru fiecare tara membra UE, in functie de dimensiunea ei, in timp ce un esantion a fost prelevat la fiecare 50 de tone de carne de cal. Operatiunea a fost cofinantata de CE in proportie de 75%.

In privinta fenilbutazonei, "se reafima cu nu exista niciun pericol imediat in Uniunea Europeana cu acest produs", a declarat Frédéric Vincent, un purtator de cuvant al Comisarului european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, Tonio Borg. El a amintit totodata ca produsul ramane "strict interzis pentru alimentatia umana".

Solicitate de CE, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) au apreciat, intr-un aviz publicat luni, ca expunerea consumatorilor la fenilbutazona prin alimentatie este redusa.

Citeste si:
România va primi 5.000 de doze de vaccin contra variolei maimuței
România va primi o donație de...

"Avizul celor doua agentii arata ca nu exista niciun motiv de ingrijorare. Ar trebui mancati sute de hamburgeri de cal luni intregi pentru a avea eventual probleme cu fenilbutazona", a declarat Vincent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.