Amenintarile cu un razboi "termonuclear" proferate de Phenian pot parea absurde sau exagerate, dar ele sunt destinate in primul rand populatiei nord-coreene, care traieste continuu cu teama unui atac din partea Statelor Unite.

Pentru a fi remarcata in strainatate, este necesar ca retorica belicoasa a Coreei de Nord sa atinga un anumite nivel. Nord-coreenii cresc pe fondul unei propagande zilnice,potrivit careia Coreea de Nord este inconjurata de inamici, condusi de Statele Unite, care comploteaza pentru a invada aceasta natiune a carei locuitori apartin unei rase pure.

"Un membru al Consiliului de Securitate de la Casa Alba stie bine ca este absurd, dar tanarul care urmareste televiziunea, la Phenian, isi incurajeaza fara indoiala tara cu voce tare", declara Daniel Pinkston, analist la Centrul de studii International Crisis Group.

Lipsurile alimentare sunt cauzate de sanctiuni injuste ce vizeaza slabirea Nordului. Prin urmare, Coreea de Nord trebuie sa isi aloce resursele apararii nationale, pentru asaltul final, care se poate produce oricand, repeta neobosit aceasta indoctrinare.

"Regimul nu mai poate insufleti populatia cu o viziune credibila sau coerenta a viitorului socialist. Prin urmare, ea incearca sa se bazeze pe toata forta sa de munca (...) o forta auxiliara pentru armata", apreciaza B. R. Myers, expert in propaganda nord-coreeana pentru New York Times.

"Locurile de munca sunt «campuri de lupta», iar orice activitate consolideaza tara pentru victoria finala a unificarii" peninsulei, adauga cercetatorul de la Universitatea Dongseo din Busan (sud).

Relatari ale unor nord-coreeni trecuti in Sud subliniaza ca viata profesionala se desfasoara intr-un context martial si de razboi. "Suntem tot timpul in razboi, tot anul", declara Oj Ji-Heon, care a fugit din Coreea de Nord in 2010, scrie MEDIAFAX.

"Primavara era «razboiul pentru cultura orezului», va «razboiul pentru plivit », toamna «razboiul pentru recolta», iar iarna «razboiul pentru pescuit»", declara ea pentru site-ul New Focus International, administrat de catre transfugi. "Fiecare anotimp aduce cate un nou inamic de cucerit", adauga ea.

Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.