Marile puteri asteapta un "raspuns concret si substantial" din partea Iranului cu privire la programul sau nuclear, a declarat joi un oficial american, cu o zi inaintea unei intalniri, in Kazakhstan.

"Este imposibil de prezis rezultatele, dar vom ramane foarte implicati fata de Iran", a declarat acest oficial american de rang inalt care nu a dorit sa isi faca publica identitatea.

"Speram ca Iranul va veni pregatit (pentru aceasta intalnire) si ca va oferi un raspuns concret si substantial" propunerilor marilor puteri, in vederea avansarii in negocieri, a adaugat el.

In cursul precedentei reuniuni, la sfarsitul lui februarie, la Almaty, cel mai important oras din Kazakhstan, membrii grupului 5+1 (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China plus Germania), au prezentat Teheranului o noua oferta, dupa opt luni de suspendare a negocierilor.

Aceasta oferta preconizeaza "suspendarea", mai degraba decat "stoparea" activitatilor de imbogatire a uraniului la un nivel de pana la 20% in Iran, propunand, in schimb, atenuarea anumitor sanctiuni, impuse asupra compertului cu aur si sectorului petrochimic, care sugruma economia iraniana.

Teheranul s-a aratat, in februarie, mai degraba favorabil unei suspendari a imbogatirii uraniului la un nivel de pana la 20%, dar a respins ferm celelalte cereri ale occidentalilor, ca inchiderea complexului de imbogatire de la Fordo, considerat singurul complex din Iran care este la adapost de o eventuala lovitura militara, si trimiterea stocului de uraniu imbogatit la un nivel de pana la 20% pe care il detine in strainatate, scrie MEDIAFAX.

Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Iranul ca doreste sa fabrice arma atomica sub acoperirea programului sau nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Oficialul american citat a subliniat ca marile puteri au prezentat o propunere "echilibrata si foarte echitabila", refuzand sa faca declaratii despre posibilul raspuns al Iranului.Marile puteri asteapta un "raspuns concret" din partea Iranului privind dosarul nuclear

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.