Liderii sarbi si kosovari nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la normalizarea relatiilor intre cele doua tari marti, la Bruxelles, dar au afirmat ca sunt pregatiti sa continue negocierile, a anuntat in noaptea de marti spre miercuri premierul sarb Ivita Dacici.

"In pofida acestor negocieri de durata, nu am ajuns la un acord in aceasta seara", a declarat Dacici la finalul celei de a opta reuniuni cu omologul sau kosovar Hashim Thaci, incepand din octombrie 2012 si pana in prezent, organizate sub egida Uniunii Europene (UE).

"Avem in continuare timp sa gasim o solutie", a adaugat el, adresandu-se jurnalistilor in sarba.

Thaci a declarat, de asemenea, ca este pregatit pentru o continuare a negocierilor, scrie MEDIAFAX.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, care a condus tura de negocieri, a anuntat totusi ca nicio alta reuniune nu este prevazuta la Bruxelles. "Este ultima data cand ne-am reunit in mod oficial", a precizat ea, citata intr-un comunicat.

"Un anumit numar de propuneri au fost puse pe masa. Prapastia intre cele doua parti este foarte ingusta, dar profunda", a adaugat ea.

Lady Ashton a precizat ca liderii se intorc in capitalele tarilor lor pentru a discuta despre acest lucru. "Imi vor anunta pozitiile lor in zilele urmatoare", a adaugat ea, exprimandu-si speranta ca acestia vor putea gasi o solutie.

Europenii spera ca un asemenea acord va contribui la o diminuare a tensiunilor in nordul Kosovo, cu o populatie majoritar sarba, care nu acepta un control din partea Pristinei, dupa cinci ani de cand fosta provincie sarba si-a proclamat independenta.

Divergentele vizeaza gradul de autonomie de care vor putea sa beneficieze municipalitatile din aceasta regiune, in schimbul afirmarii autoritatii oficiale a Pristinei. Belgradul reclama crearea unei "asocieri" a acestor municipalitati, care sa dispuna de "puteri executive" in domeniul securitatii, politiei si justitiei.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.