Coreea de Sud a promis luni o riposta violenta in cazul unei provocari din partea Coreei de Nord, cu ajutorul Statelor Unite, care au mobilizat avioane "invizibile" pe radar, de tip F-22, pe fondul unor tensiuni puternice cu Nordul.

Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye, sefa grupului conservatorilor, a discutat luni dimineata cu oficiali militari de rang inalt si cu ministrul Apararii.

"Eu cred ca ar trebui sa opunem o riposta violenta si imediata, fara nicio consideratie politica, in cazul in care (Coreea de Nord) se aventureaza la o provocare impotriva populatiei noastre", a declarat sefa statului, in functie din februarie.

Peninsula Coreea este teatrul unui nou episod cu invective si amenintari, incepand din decembrie, cand Coreea de Nord a procedat la o lansare cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune considerata de catre Washington si Seul un tir de racheta balistica.

Phenianul a procedat ulterior la al treilea test nuclear, antrenand adoptarea, la inceputul lui martie, a unor noi sanctiuni ONU.

Escaladarea continua de atunci.

Coreea de Nord a amenintat luna aceasta ca va anula armistitiul si celelalte tratate bilaterale semnate cu Coreea de Sud, in semn de protest fata de exercitii militare comune sud-coreeano-americane, scrie MEDIAFAX.

Regimul stalinist a fost puternic iritat de survolarea teritoriului sud-coreean cu bombardiere de tip B-52, considerate adevarate "fortarete zburatoare", dar si de bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, care au efectuat zboruri de antrenament, amenintand cu lovituri impotriva insulelor americane Guam si Hawaii, in Pacific.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.