Politia sud-coreeana a deschis, miercuri, o ancheta pe tema unui presupus atac cibernetic de amploare impotriva posturilor de televiziune si a bancilor, ale caror retele informatice au fost paralizate.

"Membri ai echipei noastre cibernetice ancheteaza pe aceasta tema in acest moment", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei nationale, dupa ce agentia de presa Yonhap a anuntat un atac impotriva a trei posturi de televiziune (KBS, MBC si YTN) si a doua banci (Shinhan si Nonghyu), in contextul tensiunilor cu Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean, ale carui amenintari sunt tot mai numeroase de la noile sanctiuni votate impotriva sa de Consiliul de Securitate al ONU, este suspectat ca a orchestrat cele doua atacuri cibernetice de anvergura impotriva Coreei de Nord in 2009 si 2011.

De fiecare data, au fost vizate administratiile publice si institutiile financiare, retelele lor fiind scoase din functiune provizoriu. In cazul uneia dintre banci, milioane de clienti nu si-au putut folosi cardurile sau retrage banii din bancomate timp de o saptamana.

Phenianul acuza, de asemenea, Seulul si Washingtonul de astfel de atacuri. Saptamana trecuta, regimul a denuntat atacuri cibernetice "prelungite si intesive" impotriva mai multor site-uri oficiale, intre care cel al agentiei de presa Korean Central News Agency (KCNA) si cel al companiei Air Koryo.

Surse oficiale din cadrul serviciilor de informatii sud-coreene, citate de presa, estimeaza la 3.000 numarul informaticienilor nord-coreeni mobilizati in razboiul cibernetic, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Sud a instituit un mecanism de alertare a apararii sale cibernetice pentru a preveni agresiunile nord-coreene si a adoptat o scara de risc denumita Infocon.

Odata cu accentuarea tensiunilor in peninsula coreeana, dupa cel de-al treilea test nuclear nord-coreean, la 12 februarie, nivelul Infocon a fost ridicat la 5 de la 4. Potrivit Guvernului, Coreea de Sud fost victima a 40.000 de atacuri cibernetice din exterior sau interior in 2012, fata de 24.000 in 2008.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

"Coreea de Sud este o superputere informatica cu o infrastructura excelenta, dar ea ramane relativ vulnerabila la acte de piraterie", sublinia recent, intr-un interviu pentru AFP Park Soon-Tai, responsabil de operatiuni antihacking la Agentia sud-coreeana de securitate pe Internet, un organism de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.