Generatorul centralei nucleare japoneze Fukushima Daiichi s-a activat marti pentru a relansa sistemele de racire a piscinelor de stocare a combustibilului, oprite dupa o pana de curent.

Electricitatea a fost intrerupta luni la ora locala 18.57 (11.57 ora Romaniei), din motive necunoscute, si inca nu era restabilita marti dimineata, a explicat un purtator de cuvant al Tokyo Electric Power (Tepco).

"Curentul electric care servea la racirea piscinelor (cu combustibil uzat) ale reactoarelor 1, 3 si 4 a fost intrerupt", a precizat acest purtator de cuvant, Kenichi Tanabe. "Incercam sa il restabilim".

Pana de curent, a adaugat el, a determinat si oprirea echipamentelor de tratare a deseurilor contaminate de la centrala, intre care materiale radioactive.

"Nicio schimbare importanta la nivelul readioactivitatii nu a fost depistata de instrumentele noastre de masurare in proximitate", a subliniat el, excluzand posibilitatea unei intensificari a crizei, scrie MEDIAFAX.

Incidentul nu a afectat pana in prezent injectarea de apa in reactoarele 1 si 3 ale centrale, al caror combustibil s-a topit in urma accidentului din 2011, a continuat el. Guvernul a oferit asigurari. Tepco "foloseste toate modalitatile alternative pentru racirea (piscinelor), nu avem motive sa ne ingrijoram", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Yoshihide Suga.

La randul sau, oficialul guvernamental reponsabil de instalatiile nucleare la Tepco, Masayuki Ono, a precizat ca temperatura piscinei de stocare a reactorului 4 era estimata la 30,5 grade Celsius la ora locala 10.00 (03.00 ora Romaniei). Aceasta piscina este cea care inspira cea mai mare ingrijorare deoarece este cea mai plina, cu 1.330 de bare de combustibil uzat si 200 de bare de combustibil nefolosit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.