Presedintele Congresului Evreiesc Mondial Ronald S. Lauder a cerut duminica Greciei sa adopte o lege impotriva negationismului, care sa pedepseasca activitatile partidului neonazist Zori Aurii.

"Grecia ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru a oferi asigurari ca prezenta evreiasca in aceasta tara nu se afla in pericol, din nou, in contextul in care Zori Aurii nu este un partid politic ca oricare altul", a declarat Lauder, in prezenta premierului grec Antonis Samaras.

"Noi speram ca Parlamnetul grec va introduce o lege care sa ii pedepseasca in mod eficient pe cei care neaga Holocaustul", a continuat el, declarandu-se "convins" ca Grecia, "care a inventat democratia in urma cu 2.500 de ani", va fi "suficient de puternica pentru a frana fortele care vor sa o distruga", in pofida "crizei economice" cu care se confrunta.

Liderul partidului Zori Aurii (Chrissi Avghi, in greaca) Nikos Mihaloliakos a negat in mod public, in mai, atat exterminarea evreilor de catre nazisti, cat si existenta lagarelor, camerelor de gazare si crematoriilor, fara sa se teama de justitia greaca.

Acest partid a fost ales pentru prima data in Parlamentul grec in iunie, cu 7% din voturile exprimate, si detine 18 mandate.

Salonicul, in nordul Greciei, unde prezenta evreiasca este atestata de aproximativ 2.000 de ani, un oras care a fost numit mult timp "Ierusalimul din Balcani", a fost aproape golit de populatia evreiasca de catre regimul nazist, in decurs de cinci luni, in 1943. Dintre cele aproximatib 48.000 de persoane trimise la Auschwitz, au supravietuit mai putin de 2.000.

Cele mai inalte instante ale comunitatii evreiesti mondiale erau prezente duminica la Salonic cu scopul de a "aduce un omagiu victimelor", dar si "pentru ca ideologia care a condus la moartea a aproape 50.000 de evrei aici si a altor sase milioane in toata Europa ridica capul" din nou, a subliniat Lauder, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

"Aceeasi ideologie extremista si fanatica ce a devastat Europa in urma cu 70 de ani are, in prezent, o reprezentare in Parlamentul grec. Ei isi spun Zori Aurii. Liderii lor utilizeaza salutul hitlerist. Ei utilizeaza simbolul svasticii la reuniuni, vorbesc despre sange si onoare si glorifica liderii Germaniei naziste", a deplans Lauder.

"Ei pun la indoiala Holocaustul si neaga existenta camerelor de gazare, citesc texte antisemite ca «Protocolul Inteleptilor din Sion» in Parlament, afirma in mod public si fara rusine ca isi vor trimite inamicii «la cuptor» sau ca vor face lampli din pielea lor, ataca oameni pe strada si ii bat pentru ca au culoarea pielii diferita, ameninta jurnalistii care vor sa vorbesca despre reunile lor", a denuntat presedintele Congresului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.