Ministrul ungar de Interne Sandor Pinter a declarat vineri stare de urgenta in tara, din cauza intemperiilor.

Ninsori puternice, viscolul, poleiul si frigul au cauzat atat intreruperea alimentarii cu energie electrica, blocarea accesului in mai multe localitati si intreruperea furnizarii unor servicii importante, cat si producerea unor accidente in intreaga tara, in ultimele 24 de ore.

Un numar de 77 de localitati erau afectate de pene de energie electrica, peste 100.000 de rezidenti neavand curent electric vineri dimineata, a declarat pentru MTI o purtatoare de cuvant a furnizorului E.ON.

Intreruperile in alimentarea cu energie electrica au fost cauzate de prabusirea unor copaci peste cablurile electrice inghetate, a precizat Nikoletta Egyhazi. O serie de trenuri fie au oprit, fie inregistreaza intarzieri de pana la doua ore, majoritatea in zona de vest si nord a tarii, a anuntat compania feroviara MAV.

Mii de persoane au petrecut noaptea de joi spre vineri in vehicule, pe autostrada M1, pe o portiune intre Gyor si Tata, in nord-vestul Ungariei, din cauza blocarii carosabilului de camioane ce au derapat impinse de rafale violente de vant, a anuntat un purtator de cuvant al Unitatii regionale pentru managamentul dezastrelor, scrie MEDIAFAX.

Pe autostrada M7 si pe drumul principal M70, in sud-vestul Ungariei, un numar neprecizat de masini au fost nevoite, de asemenea, sa opreasca, unele avand numere de inmatriculare straine. In pofida conditiilor de iarna, Aeroportul International Liszt Ferenc din Budapesta este deschis in continuare, fara ca serviciile sa ii fie perturbate. Potrivit unui adjunct al purtatorului de cuvant al aeroportului, Laszlo Kurucz, doar o cursa Lufthansa a fost nevoita sa aterizeze la Viena in loc sa aterizeze la Budapesta.

MAE: Sute de romani si cel putin sase autocare blocate in Ungaria din cauza vremii

"Pana in acest moment misiunea diplomatica din Budapesta a primit numeroase solicitari din partea cetatenilor romani blocati pe autostrazile M1 si M7. Majoritatea cetatenilor romani solicita informatii cu privire la perspectiva deblocarii soselelor (...) Numarul estimat al cetatenilor romani blocati pe soselele ungare este de ordinul sutelor. Sunt si sase autocare blocate care se afla in contact cu ambasada", informeaza MAE roman.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Ambasada de la Budapesta a primit cel putin 70 de apeluri de la emiterea alertei meteo in cursul zilei de joi.

Ambasada Romaniei la Budapesta este in legatura permanenta cu autoritatile locale, precum si cu cetatenii romani care se afla blocati, cautand cele mai bune solutii pentru rezolvarea situatiei, mai mentioneaza MAE.

Potrivit unui comunicat de presa transmis vineri de MAE, autoritatile ungare au lansat repetate apeluri de a se evita plecarea la drum, in special in zona de vest a tarii, si au recomandat ca persoanele care se afla in trafic sa nu-si continue calatoria si sa se retraga in locuri de cazare, benzinarii sau sa opreasca in proximele localitati.

Si MAE recomanda cetatenilor romani care urmeaza sa se deplaseze pe teritoriul acestui stat sa aiba asupra lor provizii de alimente, combustibil si paturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.