Franta a incalcat dreptul la libera exprimare condamnandu-l pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy pe barbatul care a agitat, in 2008, o pancarta pe care se putea citi mesajul "Cara-te imbecilule", in cursul unei vizite prezidentiale la Laval, a apreciat CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat ca "disproportionata" aplicarea unei sanctiuni penale, care risca, in opinia sa, sa aiba "un efect disuasiv asupra interventiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor probleme de interes general".

In august 2008, pe traseul presedintelui Republicii de la vremea respectiva, aflat in vizita la Laval, Herve Eon a afisat o pancarta pe care se putea citi aceasta insulta.

Acest activist de stanga prelua insulta ("Casse-toi pov'con", in franceza) proferata cu doar cateva luni mai inainte de catre seful statului, Nicolas Sarkozy, la Salonul Agriculturii, la adresa unui vizitator care a refuzat sa dea mana cu el, spunandu-i "ah, nu, nu ma atinge".

Schimbul de replici a fost facut public printr-o inregistrare video care a fost foarte populara pe Internet, iar cuvintele sefului statului au fost preluate, ulterior, in sloganuri ostile fata de acesta, scrie MEDIAFAX.

La Laval, Herve Eon, un fost asistent social apropiat de miscari altermondialiste, in prezent in varsta de 61 de ani, a fost arestat de catre politie imediat dupa ce a agitat pancarta respectiva.

Parchetul a decis sa il cerceteze pentru ofensarea sefului statului, iar justitia l-a condamnat, in noiembrie 2008, la plata unei "amenzi simbolice" in valoare de trei euro, cu suspendare, dupa ce parchetul a solicitat sa i se aplice o amenda in valoare de 1.000 de euro. Hotararea a fost confirmata in apel, iar Eon nu a obtinut o casare.

In opinia CEDO, expresia respectiva este "literalmente ofensatoare la adresa presedintelui Republicii", dar ea nu constituie, totusi, "un atac personal gratuit".

Judecatorii apreciaza ca este vorba mai degraba despre o critica "de natura politica" din partea acestui activist de stanga, careia un politician i se expune in mod "inevitabil si constient".

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.