Astronautul canadian Chris Hadfield a devenit comandantul Statiei Spatiale Internationale (ISS), urmandu-i in aceasta functie americanului Kevin Ford.

Aceasta este pentru prima data cand un canadian va comanda ISS si a doua oara cand aceasta functie a fost incredintata unui astronaut din afara Statelor Unite si a Rusiei, dupa europeanul Frank De Winne, care a exercitat-o in anul 2009.

Chris Hadfield, in varsta de 53 de ani, care se afla la bordul statiei de pe 21 decembrie 2012 si trebuie sa isi incheie misiunea in luna mai, a fost felicitat de regina Marii Britanii - seful statului canadian - si de premierul canadian Stephen Harper.

Astronautul a devenit foarte popular in Canada pe parcursul acestei misiuni, cea de-a treia pe care o petrece in spatiu, comunicand foarte mult cu fanii lui tineri, de la bordul statiei, postand pe Twitter fotografii din spatiu, fapt care i-a adus aproape o jumatate de milion de admiratori. El a cantat, inclusiv la chitara, in timpul mai multor transmisii in direct catre Terra.

Preluarea functiei de comandant de catre Chris Hadfield marcheaza inceputul celei de-a 35-a expeditii la bordul ISS. Astronautii din expeditia cu numarul 34 vor reveni pe Pamant joi seara, scrie MEDIAFAX.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.