Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constitutiei, in pofida criticilor formulate de opozitie, de Consiliul Europei si de Uniunea Europeana.

Amendamentele, care limiteaza in principal competentele Curtii Constitutionale, au fost adoptate cu 265 de voturi pentru, 11 impotriva si 33 de abtineri, potrivit AFP.

Sambata, Uniunea Europeana a atras atentia Ungariei ca planul de modificare a Constitutiei risca sa incalce principiile statului de drept, recomandand sesizarea Comisiei de la Venetia.

Potrivit MEDIAFAX, la randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ii ceruse vineri premierului Viktor Orban, intr-o conversatie telefonica, sa rezolve preocuparile privind statul de drept, inaintea votului din Parlament. Criticii sustin ca Guvernul conservator ungar incearca, prin modificarea Constitutiei, sa intensifice controlul asupra unor institutii-cheie - Banca centrala, Curtea constitutionala si structurile care monitorizeaza mass-media. La originea initiativei se afla partidul de guvernamant, Fidesz, care are o majoritate de doua-treimi in Parlament.

Presedintele Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, ceruse Ungariei sa amane votul pe tema amendamentelor constitutionale. Raspunzand criticilor, premierul Viktor Orban i-a trimis o scrisoare presedintelui CE in care oferea asigurari ca Ungaria va respecta valorile fundamentale europene. "As vrea sa confirm angajamentul deplin al Guvernului si Parlamentului Ungariei pentru respectarea normelor si reglementarilor europene", a scris Orban.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, il indemnase pe Viktor Orban ca, in contextul preocuparilor interne si internationale, sa ceara urgent avizul Comisiei de la Venetia in privinta amendamentelor constitutionale propuse.

Patru state UE - Germania, Olanda, Finlanda si Danemarca - i-au cerut vineri presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa propuna un mecanism european de interventie impotriva tarilor membre suspectate ca incalca principiile statului de drept si valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.