Presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, ar putea desemna ca premier interimar al Bulgariei un diplomat care traieste si lucreaza in strainatate, printre variantele vehiculate numarandu-se ambasadorul Bulgariei la Berlin sau cel de la Bucuresti.

Potrivit cotidianului bulgar Standard, Plevneliev si oamenii sai de incredere au luat o decizie in cursul unei intalniri secrete de la sfarsitul saptamanii trecute. Premierul interimar ar trebui sa fie un barbat in varsta de peste 35 de ani, economist fara afiliere politica, care sa lucreze in Europa pentru Bulgaria si sa fie cunoscut si respectat la Bruxelles, scrie MEDIAFAX.

Expertii speculeaza ca o persoana care se potriveste acestui profil ar fi ambasadorul bulgar la Berlin, Radi Naidenov, respectat in cercul Angelei Merkel si diplomat cu studii in Relatii Internationale la Universitatea de Economie Nationala si Mondiala din Sofia.

Un alt nume vehiculat este cel al lui Aleksandr Filipov, ambasadorul Bulgariei in Romania, angajat al Ministerului de Externe din 2002.

Konstantin Pencev, ombudsman al Bulgariei, a refuzat propunerea de a-si asuma rolul de premier interimar, motivandu-si decizia prin posibilitatea aparitiei unei serii de alegeri anticipate, care l-ar putea tine in functie pentru o perioada nedeterminata.

La 21 februarie, Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului premierului Boiko Borisov, in contextul protestelor la nivel national fata de facturile mari la energie electrica, saracie si monopoluri.

Alegerile anticipate sunt prevazute pentru 12 mai, cu doar doua luni inaintea termenului din iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.