Ministrul belgian de Finante, crestin-democratul flamand Steven Vanackere, si-a anuntat marti demisia si i-a cerut partidului sau sa ii gaseasca un inlocuitor in cadrul Guvernului, a anuntat marti agentia de presa belgiana Belga.

Steven Vanackere a "respins orice eroare" intr-o polemica legata de cumpararea a unor parti din Miscarea Muncitoreasca Crestina Flamanda (ACW), un organism de care este apropiat, de catre banca Belfius, dar a apreciat ca atacurile impotriva lui ii submineaza capacitatea de a se apara in timp ce Belgia se pregateste de noi masuri de austeritate pentru a reduce deficitul public.

"Climatul de neincredere creat de acest scandal imi deranjeaza munca si poarta atingere interesului tarii. Aceasta depaseste ceea ce personal pot incasa", a spus Vanackere in cursul unei conferinte de presa.

In ianuarie, Belfius (fosta Dexia Banque Belgique) a anuntat ca a cumparat pentru 110 milioane de euro parti beneficiare din ACW si pandantul sau francofon, MOC, detinute in Belfius Assurances si Belfius Banque.

Cea mai mare parte din aceasta suma a fost reinvestita de cele doua organizatii intr-un imprumut emis de Belfius cu o dobanda de 6,25%, la care ar trebui sa se adauge un bonus de 1,5%.

Aceste practici, care se refera la o "inginerie financiara" realizata de ACW, legat de aripa stanga a Partidului Crestin Democrat Flamand, au fost denuntate, la sfarsitul lui februarie, de principalul partid de opozitie din Flandra, formatiunea separatista Noua Alianta Flamanda (NVA).

Inainte de urmatoarele alegeri legislative, prevazute in mai 2014, pozitia lui Steven Vanackere a devenit nesigura dupa ce presa flamanda a dezvaluit ca un administrator din cadrul Belfius, Wouter Devriendt, dispunea de un birou la ministerul sau, unde joaca rolul unui consilier de externe, desi ministrul afirma contrariul duminica la pranz, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.