Principalii lideri italieni isi incheiau vineri campania pentru alegerile legislative de duminica si luni, un scrutin care s-ar putea incheiat fara o majoritate parlamentara in masura sa asigure un Guvern stabil intr-una dintre cele mai indatorate tari din zona euro.

Ultimele mitinguri vor avea loc la Roma, Napoli si Florenta, alaturi de interviuri pentru televiziuni si posturi de radio, inainte de inceputul "tacerii electorale" vineri, la ora 23.00 GMT (sambata, 1.00, ora Romaniei), moment in care campania inceteaza.

Lideri ai principalelor coalitii au trecut la schimburi de "amabilitati" inca de vineri dimineata.

"Silvio Berlusconi nu reuseste sa faca disctinctie, in mintea sa, intre adevar si minciuna", a declarat Pier Luigi Bersani, liderul coalitiei de centru-stanga prezentat ca victorios luni seara, potrivit ultimelor sondaje disponibile.

"Spre deosebire de cel ce urla, eu privesc oamenii in ochi", adauga el, vizandu-l pe artistul comic Beppe Grillo care, la conducerea Miscarii Cinci Stele (M5S), cristalizeaza votul de protest, scrie MEDIAFAX.

"Exista doi Mario Monti. L-am cunoscut elegant si recunoscator, iar acum este rau, insulta si insetat de putere", a apreciat Silvio Belusconi, referindu-se la actualul sef al Guvernului, care s-a lansat in politica abia in decembrie.

Cele mai recente sondaje prezinta stanga lui Bersani ca fiind pe primul loc, cu aproape 34% din intentiile de vot, urmata de coalitia de dreapta a lui Berlusconi, creditata cu aproximativ 30%.

Beppe Grillo si M5S ar urma sa obtina un scor de aproximativ 17%, iar coalitia de centru a lui Mario Monti in jur de 10-12%.

Ingrijorarea partidelor si comunitatii internationale in privinta riscului imposibilitatii de a guverna a treia economie ca importanta din zona euro este legata de caracterul specific al legii electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.