Alegerile prezidentiale din Armenia, castigate de catre presedintele in exercitiu Serge Sarkissian, au fost marcate de progrese, dar si de lipsa concurentei, a apreciat marti Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, relateaza AFP.

"Aceste alegeri au aratat imbunatatiri, dar a lipsit concurenta adevarata", a anuntat, citat intr-un comunicat, Tonino Picula, seful misiunii observatorilor din cadrul Adunarii Parlamentare a OSCE.

"Suntem multumiti sa notam progrese pe mai multe aspecte, dar concurenta este esentiala daca Armenia vrea sa raspunda aspiratiilor poporului sau pentru o democratie puternica si angajanta", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit observatorilor, libertatile, mai ales dreptul de a face campanie liber, au fost "in general respectate".

Ei au mai constatat la nivel local "o folosire proasta a resurselor administrative si presiuni asupra angajatilor din domeniul public pentru a participa la alegeri si evenimente in cadrul campaniei".

Sarkissian, in varsta de 59 de ani, a obtinut 58,64% din sufragii, conform rezultatelor finale difuzate marti dimineata de Comisia Electorala Centrala, care a anuntat un nivel de prezentare de 60%.

Principalul sau adversar, fostul ministru de Externe Raffi Hovannissian, in varsta de 54 de ani, a obtinut 36,75%.

El a contestat rezultatele, denuntand fraude masive.

Alegerile de luni au reprezentat un scrutin-test pentru democratie in aceasta fosta republica sovietica din Caucaz.

In 2008, victoria lui Sarkissian la alegerile prezidentiale, contestata de asemenea de catre opozitie, a declansat manifestatii, care au degenerat in confruntari dupa interventia politiei si s-au soldat cu zece morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.