Ministrul britanic pentru Mediu Owen Paterson, insarcinat cu probleme alimentare, a declarat luni ca scandalul carnii de cal pare sa releve o "conspiratie infractionala" extinsa, dar ca, pana in prezent, nu s-a relevat vreun pericol pentru consumatori.

"Pare ca aceasta conspiratie infractionala (...) este extinsa. Din cate inteleg eu, instalatia din Luxembourg a fost nevoita sa emita avertismente catre consumatori din 16 tari", a declarat ministrul pentru postul de televiziune BBC News, referindu-se la instalatia filialei intreprinderii franceze Comigel, ale carei produse sunt distribuite in 16 tari din Europa.

Insa el a adaugat ca nu cunoaste cu precizie amploarea scandalului. "Sincer, nu stiu. Informatiile pe care nu le avem din Franta par sa arate ca totul provine de la doua abatoare din Romania, dar am sa vorbesc cu autoritatile in cursul zilei (de luni) pentru a verifica acest lucru", a declarat ministrul britanic, scrie MEDIAFAX.

"Este in mod clar un caz de fraudare si cred ca veti vedea actiuni in justitie incepand, in anumite tari din Europa continentala, inca de astazi (luni)", a adaugat ministrul, care urmeaza sa vorbeasca despre acest caz, luni, in fata deputatilor britanici.

Owen Paterson a repetat ca este necesar ca lumea "sa se pregateasca pentru si mai multe vesti rele" in acest caz, dar ca testele nu au evidentiat, pentru moment, vreun pericol pentru sanatatea consumatorilor.

"Nimic din rezultatele testelor pe care le avem pana acum nu reprezinta vreo amenintare la adresa sanatatii, insa teste riguroase vor fi efectuate toata saptamana. In ultima instanta, distribuitorilor le revine rolul sa isi convinga clientii de validitatea si calitatea produselor lor", a adaugat Paterson.

El a calificat cazul ca "inacceptabil" si a subliniat ca acesta releva in "ansamblu o incompetenta a Comisiei Europene (CE)".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.