Doi soți români au primit amendă în Germania, pentru că au plecat în vacanță cu fiul lor minor, în timp ce acesta din urmă ar fi trebuit să fie la școală.

Totul s-a petrecut pe aeroportul Allgäubdin sudul țării.

După ce au coborât din avion, poliția a întrebat cuplul cu privire la scopul călătoriei și motivul pentru care au luat copiii cu ei, dat fiind faptul că minorii ar fi trebuit să fie la școală, în România nefiind vacanță pentru elevi în această perioadă.

Autoritățile au considerat că părinţii români încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului și au anunțat autoritatea școlară responsabilă din București, unde copilul este înscris.

La rândul ei, școala va sesiza Primăria despre această întâmplare, urmând să fie stabilit și cuantumul amenzii pe care o vor primi cei doi soți.

Și în România există o lege asemănătoare... doar pe hârtie

O lege similară există și în România, însă este aplicată destul de rar. Părinții ai căror copii absentează nemotivat de la școală riscă amenzi de până la 5.000 lei, informează observatornews.ro.

"(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecvenței scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.

(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar."'


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.