O echipă de arheologi din Egipt a descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche fabrică de bere cunoscută, datând din urmă cu 5.000 de ani.

O echipă mixtă egipteană-americană a descoperit o fabrica de bere în Abydos, o necropolă antică situată în deşert.

Aceştia au descoperit mai multe unităţi de producţie conţinând circa 40 de recipiente utilizate pentru a încălzi un amestec format din cereale şi apă în scopul fabricării berii.

Berăria ar putea data din vremea faraonului Narmer, potrivit Consiliului Suprem al Antichităţilor.

Cercetătorii sunt de părere că au găsit „cea mai veche berărie cu producţie în serie din lume”.

Faraonul Narmer a domnit cu mai bine de 5.000 de ani în urmă. A fondat Prima Dinastie Egipteană şi este considerat unificatorul Egiptului.

Berăria era împărţită în opt zone de mari dimensiuni, fiecare cu o lungime de 20 de metri şi conţinând circa 40 de recipiente din treracotă aranjate pe două rânduri, potrivit secretarului general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, Mostafa Waziry.

Amestecul de cereale şi apă folosit la fabricarea berii era încălzit în vase, fiecare bazin „fiind fixat prin pârghii plasate vertical în formă de inele”, a spus acesta.

Berăria „a fost construită în acest loc tocmai pentru a furniza ritualurile regale care se desfăşurau înăuntrul edificiilor funerare ale faraonilor egipteni”, a declarat arheologul Matthew Adams, unul dintre conducătorii misiunii, de la Universitatea din New York, potrivit comunicatului ministerului turismului din Egipt.

Se crede că berăria producea bere pe scară largă, circa 24.000 de litri într-o singură tranşă.

„Dovezi ale utilizării berii în ceremonialurile sacrificiale au fost descoperite în timpul excavărilor la aceste situri”, se mai precizează în comunicat.

Abydos este unul dintre cele mai vechi oraşe din Egiptul Antic şi adăposteşte necropole şi temple vaste.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Regiunea se află în provincia sudică Sohag, în Egiptul de Sus, unde se găseşte şi oraşul Luxor, unul dintre cele mai populare situri turistice din ţară.

La începutul acestei luni, o echipă de arheologi care face cercetări în apropiere de Alexandria, a descoperit mai multe mumii cu o vechime de circa 2.000 de ani, care aveau amulete din aur în formă de limbă în cavitatea bucală, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.