Oameni de ştiinţă din Grecia aflaţi pe insula vulcanică Lesbos au anunţat că au realizat o descoperire rară, un arbore fosilizat ale cărui ramuri şi rădăcini sunt încă intacte după 20 de milioane de ani.

Copacul a fost găsit în timpul lucrărilor de amenajare a unui drum în apropierea unei păduri străvechi, pietrificată în urmă cu milioane de ani, situată pe insula din estul Mediteranei, şi a fost transportat cu ajutorul unui sistem special de susţinere şi a unei platforme metalice.

Este pentru prima dată când este descoperit un astfel de arbore aflat într-o stare atât de bună de conservare, complet, cu ramuri şi rădăcini, de la debutul săpăturilor în zonă, în 1995, a declarat profesorul Nikos Zouros de la Muzeul de Istorie Naturală al Pădurii Pietrificate din Lesbos.

„Este o descoperire unică”, a spus el. „Este conservat în stare excelentă şi, în urma studierii lemnului fosilizat, vom putea identifica tipul de plantă”, a adăugat Zouros.

Pădurea pietrificată din Lesbos, un sit cu o suprafaţă de 15.000 de hectare înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este rezultatul unei erupţii vulcanice din urmă cu 20 de milioane de ani, care a suprimat ecosistemul forestier subtropical de la acea vreme de pe insulă, acoperind totul cu lavă.

Arborele fosilizat, cu o lungime de aproximativ 19 metri, a fost conservat sub un strat gros de cenuşă vulcanică după ce a căzut. Un număr mare de frunze de pomi fructiferi au fost găsite în acelaşi loc, la care se adaugă oase de animale descoperite în sit.

„În timpul săpăturilor sunt aduse la lumină pădurile diferite care existau pe Lesbos în urmă cu între 17 şi 20 de milioane de ani şi putem să reconstituim ecosistemul din acea perioadă”, a explicat Zouros, citat de Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Ianuarie 2021 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.