Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informatii "neadevarate", pe "o supraestimare" a veniturilor, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

El a precizat ca prin rectificarea bugetara se va arata "ce s-a furat, unde s-a furat si unde s-a supraestimat".

"Am vazut in spatiul public o dezinformare care vine din partea PSD. Aceasta rectificare bugetara era necesara avand in vedere executia bugetului pana in acest moment si faptul ca bugetul a fost construit pe informatii neadevarate, pe o supraestimare a veniturilor. Aceasta rectificare bugetara arata ca veniturile trebuie diminuate cu peste 18 miliarde de lei, dintre care aproape 10 miliarde din venituri fiscale si aproape 8 miliarde de lei din venituri din fonduri europene. A doua observatie - rectificarea era necesara pentru ca, daca nu faceam aceasta rectificare, banii pentru pensii, pentru indemnizatii, pentru concedii medicale si alte cheltuieli sociale nu erau cuprinsi pentru ultimele doua luni in aceasta rectificare. Cine spune ca nu trebuia sa facem aceste plati minte si ar fi trebuit, in primul rand, sa le cer celor de la PSD sa ne spuna unde sunt cei 18 miliarde de lei, daca trebuia sa le cerem sa aduca ei banii de acasa sau trebuie sa indreptam ce au facut ei", a afirmat Citu, la finalul unei sedinte a conducerii PNL.

Ministrul Finantelor a explicat ca rectificarea bugetara are rolul "de a indrepta si de a repara toate prostiile facute in ultimii trei ani de zile de PSD la guvernare".

"Este cinic sa vezi acest partid care vine si ne spune si comenteaza aceasta rectificarea bugetara, dar nu a platit concediile medicale de trei luni de zile. A intarziat aproape patru luni de zile. A intarziat plata pentru TVA. Nu au inclus in buget banii pentru pensii, pentru indemnizatii pentru copii, pentru sustinatorii persoanelor cu handicap si asa mai departe. Toate aceste lucruri sunt detaliate in rectificarea bugetara si ei ar trebui sa explice cum au construit acest buget fara sa includa acesti bani in rectificare", a subliniat el.

Florin Citu a sustinut ca prin aceasta rectificare bugetara "se pune punct unei practici mizerabile prin care banii care trebuiau sa ajunga catre cheltuieli sociale erau folositi pentru baroni locali".

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

"In acelasi timp, punem punct unei practici prin care la sfarsit de an deficitul era artificial redus prin amanarea unor plati pentru anul urmator. Anul trecut, Comisia Europeana a scris negru pe alb ca aceasta practica este ilegala si nu trebuie sa continue, iar noi nu facem aceasta practica, respectam legea si prin aceasta rectificare vom arata ce s-a furat, unde s-a furat si unde s-a supraestimat", a spus ministrul de Finante.

El a aratat ca rectificarea bugetara asigura fondurile necesare pentru investitii, plata pensiilor, salariilor si a indemnizatiilor, concedii medicale, medicamente.

"Costurile se vad intr-un deficit mai mare, care ajunge peste 3% pentru 11 luni si 4,3% la finalul anului", a precizat ministrul Finantelor Publice, potrivit Agerpres.

Citu a subliniat ca niciun minister nu are "bani taiati" la rectificarea bugetara.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.