Tragedia din portul Midia, in care vaporul Queen Hind incarcat cu 14.600 de oi s-a rasturnat, duminica dimineata, putea fi evitata daca existau proceduri pentru astfel de situatii de urgenta si, mai ales, daca Romania ar exporta carne in loc de animale vii, sustine organizatia Animals International.

"Aceasta tragedie putea fi evitata daca existau proceduri pentru astfel de situatii de urgenta si, mai ales, daca Romania ar exporta carne in loc de animale vii. Imaginile pe care le-am obtinut includ mii de animale prabusite in peretii laterali ai vasului inainte ca acesta sa intre sub apa si animalele sa se inece, urmate de filmari de astazi (luni, 25 noiembrie 2019, n.r.) dimineata cu animale moarte plutind pe apa. Nava a fost abandonata pe timpul noptii, iar dimineata nu s-a efectuat nicio operatiune de salvare pentru bietele animale", acuza Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

Potrivit organizatiei, Queen Hind a fost implicata in decembrie 2018 intr-un incident in Marea Marmara unde s-a defectat motorul, nava plutind zile in sir in deriva, dupa care a realizat pana in data de 24 noiembrie 2019 mai multe transporturi cu animale vii din Romania spre Iordania, dar si spre Arabia Saudita, Dubai si Qatar.

Ultimul transport fusese efectuat din portul Midia de unde nava plecase, la 1 noiembrie, spre portul Jeddah din Arabia Saudita, unde ajunsese pe 9 noiembrie. O zi mai tarziu, pe 10 noiembrie, nava a pornit din Jeddah cu destinatia Midia, unde vasul a revenit pe 23 noiembrie.

"Suspectam o supraincarcare a navei si o proasta distributie a greutatii care au dus la inclinarea decisiva a navei si rasturnarea pe o parte. Cerem o ancheta incrucisata a Ministerului Agriculturii si a celui al Transporturilor pentru a se vedea cauzele tragediei, precum si in ce fel legislatia pentru bunastarea animalelor si pentru transportul maritim au fost respectate si unde acestea necesita imbunatatire urgenta", afirma Paun.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, incarcata cu 14.600 de oi si un echipaj de 22 de marinari de nationalitate siriana, s-a scufundat partial pe bordul drept, duminica dimineata, in bazinul Portului Midia, dupa ce a plecat de la cheu, a informat Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Constanta.

Citeste si:
Eforturile Audi: de la protejarea animalelor și plantelor, până la...
Eforturile Audi: de la...

Conform sursei citate, apelul de urgenta a fost primit la ora 11:51, prin dispeceratul 112, fiind solicitata interventia pentru salvarea echipajului de la bord si a unui marinar cazut in apa Portului Midia.

Luni, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, a dispus, la prima ora, prin ordin de ministru, initierea investigatiei tehnice privind siguranta si constituirea comisiei de investigatie in cazul incidentului din Portul Midia.

Totodata, Bode a semnat un ordin comun, alaturi de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, si presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Csutak Nagy Laszlo, pentru constituirea de echipe mixte care sa verifice modul in care au fost respectate prevederile legale privind incarcarea-descarcarea, indeplinirea serviciilor de siguranta maritima, gradul de poluare, contaminarea apei in urma incidentului, respectarea conditiilor de transport privind suprafata necesara imbarcarii, verificarea documentelor insotitoare, dar si alte elemente ce pot rezulta in urma investigatiilor.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

La randul lor, crescatorii de animale din Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine, Caprine si Porcine din Romania (ACEBOP) au solicitat institutiilor responsabile o ancheta urgenta si pedepsirea celor vinovati de "dezastrul transportului maritim de animale vii din Romania".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.