Bunicii ar putea primi suma de 650 de lei, lunar, timp de un an, pentru cresterea nepotului sau a nepoatei, daca mama sau tatal se intoarce la munca din concediul de doi ani de crestere a copilului cu 60 de zile mai devreme, potrivit unei initiative legislative a senatorului PMP Lucian Iliescu.

"Vreau sa introduc un paragraf in lege prin care toti bunicii naturali sa beneficieze de un stimulent de insertie in valoare egala cu stimulentul pe care mama il primeste. La ora aceasta, in Romania acest stimulent este de 650 de lei, conform legii. Toti bunicii naturali ai unui copil din Romania sa beneficieze, timp de un an de zile, asa cum si mama beneficiaza de stimulentul de insertie, de un stimulent in cuantum egal cu aceasta suma", a declarat Iliescu, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca de aceasta suma ar beneficia si bunicii care au in crestere un nepot a carui mama sau al carui tata lucreaza sezonier in strainatate, trimis numai de companii romanesti, si se intoarce la munca cu 60 de zile inaintea perioadei de doi ani, cat prevede legea pentru cresterea copilului.

"M-am pus in situatia unei mamici sau a unui tata care isi lasa copilul bunicului sau bunicii, dupa 22 de luni (cand se intoarce la munca - n.r.), conform legii. Acest membru al familiei presteaza un serviciu. De ce statul roman sa nu plateasca acest serviciu pentru ca acel copil sa fie mai bine ingrijit? Sunt firme romanesti care trimit sezonier oameni la munca in afara tarii, angajati ai firmelor romanesti. Bunicii ar primi acesti bani timp de un an de zile, exact cat este stimulentul de insertie pentru mama. De la doi la trei ani, pentru orice copil sanatos, iar pentru cei cu handicap de la trei la patru ani", a explicat senatorul.

Potrivit lui Lucian Iliescu, impactul bugetar pentru stimulent insertie bunici este de 704.224.572 lei.

Propunerea legislativa a fost depusa la Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.