Persoanele in varsta de 50 - 60 de ani, care sunt active din punct de vedere social, se confrunta cu un risc mai redus de a se imbolnavi de dementa mai tarziu in viata, conform unui nou studiu realizat de cercetatori de la University College London (UCL), informeaza vineri Press Association.

Astfel, o persoana de 60 de ani care se intalneste aproape zilnic cu prietenii are un factor de risc de a se imbolnavi de dementa cu 12% mai mic decat o persoana care se vede cu prietenii doar o data la doua luni. Viata sociala activa, indiferent de varsta, "ar putea avea un impact similar asupra reducerii riscului de dementa", conform cercetatorilor.

In cadrul socializarii sunt folosite intens memoria si limbajul, fapt ce duce la minimizarea efectelor dementei, conform profesorului Gill Livingston, coordonatoare a acestui studiu, potrivit Agerpres.

"Oamenii care sunt activi din punct de vedere social isi exerseaza abilitatile cognitive, asa cum sunt memoria si limbajul, ceea ce-i poate ajuta sa-si dezvolte o rezerva cognitiva care, chiar daca nu opreste modificarile cerebrale (asociate inaintarii in varsta) ii ajuta pe oameni sa accepte mai usor efectele imbatranirii si incetineste evolutia eventualelor simptome premergatoare dementei", a explicat ea.

Desi exista mai multe studii care au identificat legaturi intre nivelul de sociabilitate si riscul de dementa, noua lucrare, publicata in revista PLOS Medicine, ofera cele mai puternice argumente in sprijinul acestei teorii, conform autorilor care au folosit datele unui studiu care a urmarit peste 10.000 de persoane, din 1985.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.