Descoperirile recente spun ca aceasta noua specie de rechin - mai putin fioroasa - secreta un fluid bioluminescent pentru a-si atrage prada, noteaza CNN.

Rechinii sunt o specie de pesti care isi adulmeca si urmaresc prada, inainte de a o ataca. Specia nou descoperita nu face decat sa lumineze in intuneric, emanand o lumina fosforescenta, iar prada vine singura la rechin.

Cu o lungime medie de 15 centimetri, rechinul american cu buzunare este primul din specia sa descoperita. Conform unui studiu realizat de Universitatea Tulane, acesta a aparut initial in Golful Mexic.

In 2010 oamenii de stiinta au dat peste un rechin foca mascul. Pana in 2013 nu a mai fost observat, cand a fost regasit in mijlocul unei populatii de rechini din alte specii.

Descoperirea era facuta de Mark Grace, un cercetator de la Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera. Barbatul a spus: "Este doar al doilea rechin de acest gen capturat sau inregistrat vreodata. Celalalt specimen a fost gasit in estul Oceanului Pacific, in 1979. Fac parte din specii separate, din oceane separate si amandoi sunt extrem de rari."

Studiile arata ca acest rechin secreta un fluid luminos. Asemanatoare cu niste buzunare, glandele responsabile de asta sunt situate in vecinatatea inotatoarelor frontale. Se crede ca mecanismul ar fi folosit pentru a ademeni prada, iar rechinul ataca fara sa fie observat.

NOAA - Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera estimeaza ca pana la 90% dintre animalele marine ar fi organisme bioluminescente. In principiu, lumina emisa de acestea ar fi o reactie chimica si are mai multe scopuri - de la a atrage parteneri, pana la trimite un avertisment atacatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.