Andrei Caramitru, membru USR, aminteste cateva masuri ce ar putea fi luate pentru reducerea cheltuielilor pentru ca oamenii cinstiti sa fie afectati cat mai putin, pentru a se depolitiza si sa eficientiza statul.

"CE FACEM CU BUGETARII?

PNL a facut azi o declaratie importanta: ca vor reduce numarul de bugetari. Pana si consilierul de o saptamana al lui Dancila a spus asta. Si USR prin diverse voci a spus acelasi lucru insa mult mai nuantat. Din pacate situatia dezastruoasa a bugetului si politizarea excesiva vor obliga orice guvern sa ia masuri.

Insa este foarte important cum sa facem asta. Obiectivul nu este sa “dam afara” ci sa reducem cheltuielile afectand cat mai putini oamenii cinstiti, sa depolitizam si sa eficientizam statul (care acum nu poate livra nimic - nici drumuri, nici spitale, nici scoli).

Cum trebuie gandita “operatia”?


  1. trebuie taiate pensiile speciale (prin supra-taxare daca altfel nu e acceptabil juridic) si eliminat cumulul de venituri de la stat (nu poti avea mai multe salarii si pensii in paralel - doar un venit)

  2. eliminate sporurile si bonusurile aberante date catre bugetarii “de top”, care deja castiga mult. Cum sa dai “spor de hrana” de exemplu unuia care deja castiga 10’000 de lei pe luna?

  3. eliminati politrucii, amantele si sinecurile (sunt cel putin 100’000 in sistem). Oamenii astia “dubleaza” pe altii, au functii fara sens sau nu fac nimic. Oamenii astia de fapt nici nu trec pe la birou. In locul lor trebuie promovati cei mai buni si curati din sistem - chiar daca sunt tineri si nu au relatii politice

  4. simplificare organizatorica. Nu e nevoie de mai mult de 15 ministere si de 30 secretari de stat. Multe departamente sau entitati sunt redundante

  5. restructurarea aparatului administrativ din primarii si comasarea primariilor din satele mici. In multe locuri - exista un angajat la 50-100 de oameni (e enorm si absurd). Avem de 2 ori mai multe primarii decat in Polonia

  6. functiile pur politice (cum ar fi inspectoratele scolare) trebuie eliminate

  7. digitalizare si eficientizare. Gradual - trebuie simplificate procedurile si - natural - va fi nevoie de mai putini oameni care invart dosare cu sina.

Deci in nici un caz nu trebuie taiat fara cap, sau taiate salariile la toti la fel (cum a facut Boc). In nici un caz nu trebuie protejati angajatii la stat care fac parte din PNL si nu din PSD. Sau inlocuiti de altii - care sa faca parte din alt partid.

Sper ca prietenii din PNL sa dezbata cu noi temele de mai sus. Stiu ca pentru ei unele sunt grele - au multe primarii la sate, au foarte multi membrii de partid prin administratie in judetele controlate de ei. Insa sunt sigur ca inteleg bine temele de mai sus", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.