Proteina COL17A1 ar putea fi considerata o veritabila "fantana a tineretii vesnice" intrucat ea ar putea sa joace un rol important impotriva procesului de imbatranire a pielii, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature, informeaza AFP.

Aceasta proteina incurajeaza competitia celulara, proces ce permite celulelor puternice sa prevaleze in fata celor mai slabe.

Or, varsta si razele ultraviolete determina o epuizare a acestei proteine in organism. Acest fapt lasa cale libera celulelor mai slabe sa se reproduca: astfel, pielea devine mai fina, mai fragila si are nevoie de o perioada mai indelungata pentru a cicatriza.

Noul studiu, publicat miercuri in revista Nature, a fost realizat pe cozi de soareci, care prezinta caracteristici comune cu pielea umana.

Dupa ce au inteles importanta pe care o are proteina COL17A1, cercetatorii niponi de la departamentul de Biologie a celulelor stem din cadrul Universitatii de Medicina si Stomatologie din Tokyo, coordonati de profesorul Emi Nishimura, au incercat sa gaseasca o metoda pentru a o stimula, cu scopul de a impiedica epuizarea acesteia si, astfel, in teorie, sa franeze imbatranirea si degradarea pielii.

Oamenii de stiinta au izolat doi compusi chimici, pe care i-au testat cu succes asupra celulelor tegumentare.

"Aceste tratamente au favorizat repararea ranilor intr-o maniera semnificativa", afirma autorii studiului.

Cercetatorii japonezi considera ca acei doi compusi ar putea sa permita in viitor descoperirea unei metode pentru "a facilita regenerarea pielii si reducerea imbatranirii sale".

Intr-un comentariu publicat de revista Nature, doi oameni de stiinta care nu au participat la acest studiu au reamintit ca mecanismul competitiei celulare descris in aceasta cercetare a fost studiat pana in prezent in principal pe muste, scrie Agerpres.

Potrivit acestor experti, profesorii Ganna Bilousova si James DeGregori de la Universitatea Colorado din Denver, studiul se bazeaza pe principiul conform caruia cei doi compusi chimici identificati ar putea sa ajute in lupta impotriva imbatranirii pielii.

Citeste si:
5 leziuni comune ale pielii - cum le identifici și ce semnificație au
5 leziuni comune ale pielii -...

"Alte studii sunt necesare pentru a descifra mecanismul competitiei celulare in cazul altor tipuri de tesuturi si pentru a identifica acei compusi care sunt capabili sa lupte impotriva imbatranirii altor organe", au adaugat ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.