O noua descoperire i-a adus pe oamenii de stiinta din Marea Britanie cu un pas mai aproape de repararea cu ajutorul celulelor stem a arterelor deteriorate, relateaza miercuri Press Association.

Cercetatorii britanici au identificat in sangele embrionilor de soareci un tip de celule stem unice, care au potentialul de a reconstrui structura peretilor arterelor.

In cadrul studiilor viitoare, specialistii se vor concentra pe depistarea acestor celule, care sunt greu de detectat, in corpurile pacientilor umani, pentru a afla daca se pot baza pe acestea pentru a repara peretii interiori ai vaselor de sange.

Oamenii de stiinta au utilizat indicatori fluorescenti pentru a monitoriza evolutia celulelor stem numite celule progenitoare eritromieloide (EMP), despre care se stia deja ca se dezvolta in globule rosii si unele celule ale sistemului imunitar.

Testele de laborator au demonstrat, de asemenea, ca acestea pot forma celule endoteliale, elementele constitutive ale suprafetei ce tapeteaza interiorul vaselor de sange, scrie Agerpres.

Totodata, in urma testelor s-a descoperit ca celulele EMP produceau celule endoteliale in corpul soarecilor aflati in etapa de dezvoltare intrauterina. In cazul rozatoarelor, acestea au continuat sa captuseasca vasele de sange si in perioada adulta.

''Pana in prezent, oamenii de stiinta credeau ca (celulele) EMP formau celulele rosii din sange si celule imunitare doar in cazul fetusilor. Descoperirea faptului ca ele genereaza, de asemenea, celule endoteliale pentru a dezvolta noi vase de sange in fetus a fost ceva cu totul neasteptat si deosebit de interesant'', a declarat Christiana Rurberg, cercetatoare la University College London.
Identificarea acestei capacitati de generare si reparare a vaselor de sange va marca un important pas inainte in tratamentul afectiunilor inimii si arterelor.

Bolile cardiovasculare ocupa locul al doilea in topul celor mai importante cauze de mortalitate in Marea Britanie, dupa cancer, cu peste 150.000 de decese anual.

Citeste si:
FOTO Un bucureștean a descoperit o comoară în pădure. Bărbatul va...
FOTO Un bucureștean a...

Studiul a fost publicat in revista Nature.

''Utilizarea celulelor stem pentru tratamentul pacientilor cu boli circulatorii si de inima prezinta un potential imens'',
a subliniat si profesorul Metin Avkiran, director medical asociat in cadrul British Heart Foundation, care a finantat partial cercetarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.