Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca, la 27 iunie 2018, s-a judecat recursul in cazul celui de-al doilea cetatean roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaysia pentru trafic de droguri, sentinta ramanand definitiva si precizeaza ca acest caz a fost si ramane o prioritate pentru autoritatile romane.

"Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, la 27 iunie 2018, s-a judecat recursul in cazul celui de-al doilea cetatean roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaysia pentru trafic de droguri. Curtea Federala de Justitie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitala printr-o decizie definitiva, fiind epuizate astfel toate caile interne de atac in acest caz", informeaza Directia Purtator de Cuvant si Comunicare MAE intr-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, avocatii cetateanului roman urmeaza sa depuna o cerere de gratiere la sultanul statului malaysian in care a fost comisa fapta, conform procedurilor malaysiene, aceasta cerere urmand a fi analizata de o Comisie de Gratiere, care se convoaca la solicitarea sultanului.

MAE precizeaza ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare pana cand nu este solutionata cererea de gratiere, iar acest demers poate fi de durata.

"Statul roman, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si al Ambasadei Romaniei la Kuala Lumpur, va continua demersurile, avand in vedere situatia in care se aduce atingere dreptului la viata al unui cetatean roman, consacrat ca un drept inalienabil in ordinea constitutionala a statului roman. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atentie deosebita, cazul a fost si ramane o prioritate pentru autoritatile romane", afirma MAE.

MAE reitereaza ca, inca de la semnalarea cazurilor, s-a implicat si a intreprins toate demersurile posibile in vederea acordarii de asistenta cetatenilor romani. Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a urmarit in mod prioritar evolutia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat in permanenta cu avocatii apararii si a asistat la termenele de judecata.

Totodata, reprezentantul cu atributii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite in penitenciarul in care cetatenii romani executa pedepse privative de libertate, a intervenit si a obtinut facilitati pentru imbunatatirea regimului de detentie aplicat si a mentinut legatura cu familiile apartinatoare din tara, se mai arata in precizarea MAE.

Citeste si:
VIDEO Un bărbat din Grecia făcea trafic de droguri cu ambulanța....
VIDEO Un bărbat din Grecia...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.