Europarlamentarul Catalin Ivan scrie, pe pagina lui de Facebook, ca UDMR nu va vota motiunea de cenzura deoarece a primit din partea PSD promisiuni concrete.

Dupa ce UDMR a anuntat ca va iesi din sala in timpul motiunii de cenzura, europarlamentarul Catalin Ivan a explicat, pe Facebook, ce sta in spatele acestei decizii.

"UDMR nu voteaza motiunea de cenzura impotriva Guvernului, UDMR obtine inca o concesie in Codul administrativ: folosirea limbii maghiare in institutiile statului si pe toate inscriptiile publice. Trocul politic dintre Dragnea si UDMR va face ca limba maghiara sa se foloseasca in institutiile locale, chiar daca ponderea minoritatii este mai mica de 20% din numarul locuitorilor.

Au obtinut dreptul sa se adreseze autoritatilor publice, oral sau in scris, si in limba maghiara, precum si de a primi raspuns la petitii in limba materna. Actele oficiale se intocmesc in mod obligatoriu in limba romana si in limba maghiara. Autoritatile publice au obligatia sa puna la dispozitia cetatenilor apartinand minoritatii maghiare formulare si texte administrative de uz curent si in limba lor materna. Inscriptia denumirilor strazilor, indicatoarelor rutiere, a locurilor de agrement, spatiilor publice etc. se va face si in limba maghiara. Altfel spus, devine a doua limba oficiala in Transilvania, doar pentru ca Dragnea sa aiba siguranta sustinerii UDMR pentru guvernul lui.

UDMR a procedat intotdeauna in acest mod. Isi vinde votul in schimbul unor interese concrete si directe. Fara jena. Surpriza nu vine de la ei, ci de la PSD, care nici macar in anul centenarului nu se poate abtine de la a face troc cu interesele romanilor pentru interesele sefului. Astazi, grupul PSD a cerut retrimiterea la comisii a Codului administrativ ce trebuia sa primeasca in aceasta saptamana votul final al Camerei Deputatilor conduse de Liviu Dragnea. In schimb, UDMR se retrage din sala la votul motiunii de cenzura de astazi", a scris europarlamentarul Catalin Ivan, pe Facebook.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.