Peste 4.700 de dosare vor fi inchise in cazul in care vor intra in vigoare modificarile Codurilor penale, a declarat, marti, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Daniel Horodniceanu a vorbit, marti, despre "inchiderea intempestiva" a peste 4.700 de dosare, ca urmare a dispozitiei potrivit careia dosarele in care daca dupa un an nu fost inceputa urmarirea penala in personam vor trebui inchise.

Horodniceanu a precizat ca este vorba despre 4.770 de dosare, potrivit News.ro.

Aceste dosare ar intra sub incidenta articolului 305 al noului Cod penal, care la alineatul 11 prevede: "In termen de maximum un an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut luni, raspunzand unei intrebari, ca este exclusa in acest moment adoptarea modificarii Codurilor penale printr-o Ordonanta de urgenta. Astfel, intrebat daca este exclusa in acest moment aceasta procedura, el a raspuns: "Da".

"Voi ati spus. Eu stiu exact ce am vorbit vineri seara. Am fost acolo cu totii si am spus si spun in continuare ca trebuie sa se grabeasca procedurile, pentru ca s-a intarziat foarte mult. O sa facem o sesiune extraordinara, dar nu putem face o sesiune extraordinara toata vara. Si atunci o sa cer astazi, si eu, si domnul Tariceanu celor din comisie sa inchida odata Codul penal, sa mearga la votul final, dupa care intra in circuitul obisnuit", a spus Dragnea, intrebat daca in cadrul CEx de vineri s-a discutat despre o posibila Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor penale.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.