Oamenii de stiinta americani au dezvaluit modul in care diferite tipuri de masini se incing in zilele caniculare, cand sunt expuse fie la umbra fie direct in bataia soarelui, si efectele acestor diferente asupra temperaturii corporale a unui copil in varsta de doi ani care ar fi lasat in interiorul lor, informeaza Xinhua.

Conform unui studiu publicat joi in jurnalul Temperature, un copil inchis intr-o masina parcata timp de o ora direct in bataia soarelui ar putea suferi din cauza caniculei si ar putea muri ca urmare a hipertermiei.

Cercetatorii nu pot estima temperatura exacta la care un copil ar face insolatie, insa cresterea temperaturii sale corporale peste 40 de grade Celsius pentru o perioada indelungata poate duce la deces.

Studiul efectuat de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din Arizona si Universitatea San Diego din California s-a bazat pe date obtinute in urma simularii temperaturii corporale a unui copil in varsta de doi ani.

Potrivit concluziilor cercetarii, corpul unui copil inchis intr-o masina in conditiile studiate ar putea ajunge la aceasta temperatura in circa o ora in cazul in care autovehiculul este parcat la soare si intr-un interval de pana la doua ore daca acesta a fost lasat la umbra.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au utilizat sase autovehicule argintii - doua sedan de dimensiuni medii, doua masini economice si doua dubite.

Pe parcursul a trei zile caniculare din Arizona, cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius, oamenii de stiinta au mutat masinile de la soare la umbra pentru diverse perioade de timp si au masurat temperatura din acestea si pe diverse suprafete interioare, scrie Agerpres.

Simularea unui scenariu in care autovehiculele au fost parcate la soare timp de o ora pentru o sesiune de cumparaturi a relevat ca temperatura medie din interior a ajuns la 46,7 grade Celsius. In acelasi interval de timp bordul a atins o temperatura de 69,4 grade Celsius, volanul 52,8 grade Celsius, iar scaunele 50,6 grade Celsius.

Temperatura din interiorul masinilor parcate timp de o ora la umbra a atins 37,8 grade Celsius.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

De asemenea, potrivit concluziilor, masinile economice s-au incalzit mai repede decat autovehiculele sedan si dubitele.

Efectele hipertermiei si insolatiei sunt inlantuite, iar ranile interne pot incepe sa se produca la temperaturi sub 40 de grade Celsius. Unele persoane care supravietuiesc unor astfel de evenimente pot ramane cu daune majore la nivelul creierului si a altor organe, precizeaza sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.