Incredibil 4 Mai 2018 17:30 de Clara Vacaru
Gabriel Oprea era insotit de echipaje ale Politiei rutiere inclusiv in deplasari cu caracter privat, potrivit rechizitoriului prin care fostul vicepremier si ministru de Interne a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul privind moartea politistului Bogdan Gigina.

Conform aceleiasi surse, probele administrate au mai aratat ca, incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, Gabriel Oprea a dispus ca si el sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, formate dintr-un autoturism cu un agent si un ofiter si o motocicleta.

"Din probele administrate in cauza a rezultat ca ministrul Oprea Gabriel a fost insotit in cvasitotalitatea deplasarilor, intr-un regim rezervat de lege exclusiv presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului. Aceste insotiri includeau deplasarile zilnice la sediul Ministerului Afacerilor Interne si cele saptamanale la sedintele de Guvern, imprejurari care nu pot fi calificate ca 'situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta', in sensul avut in vedere de legiuitor. Totodata, Politia rutiera a insotit deplasarile inculpatului Oprea Gabriel la destinatii cu vadit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, sedii ale unor televiziuni, revenirea zilnica la locuinta personala), inclusiv in afara programului de lucru si in zilele nelucratoare", se arata in rechizitoriu.

Procurorii mai sustin ca Oprea efectua mai multe deplasari cu coloana oficiala decat presedintele sau premierul, demnitari care puteau sa beneficieze legal de escorta politistilor rutieri.

"Din analiza acestor inscrisuri rezulta ca inculpatul Oprea Gabriel realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale Politiei rutiere. Spre exemplu, in intervalul 2 ianuarie - 21 octombrie 2015 s-au realizat 1.602 misiuni de insotire a deplasarilor efectuate de ministrul Afacerilor Interne pe raza municipiului Bucuresti. Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale", se precizeaza in rechizitoriu.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

In opinia procurorilor, modul in care a actionat Oprea demonstreaza "o lipsa de intelegere a limitelor atributiilor si prerogativelor sale de ministru, cat si o lipsa vadita de interes fata de situatia continua de risc sporit la care au fost expusi politistii care au fost nevoiti sa asigure aceasta insotire".

Procurorii DNA au dispus pe 2 mai trimiterea in judecata a lui Gabriel Oprea, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, in dosarul privind accidentul rutier ce a dus la decesul politistului Bogdan Gigina.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.