Park, prima femeie aleasa presedinte in Coreea de Sud si care a fost destituita si arestata in martie 2017, a fost gasita vinovata in 16 capete de acuzare, printre care coruptie, abuz de putere, mita si dezvaluirea de secrete de stat. Park a fost amendata si cu 18 miliarde de woni.

Judecatorul Kim Se-yoon a declarat, intre altele, ca Park a obligat companii sud-coreene sa verse zeci de miliarde de woni pentru doua fundatii controlate de confidenta si prietena sa de 40 de ani, Choi Soon-sil. "Acuzata si-a folosit in mod ilegal autoritatea prezidentiala la cererea doamnei Choi pentru a obliga companiile sa doneze bani fundatiilor", a afirmat magistratul.

"Companiile au fost constranse sa doneze sume importante de bani si acuzata a lasat-o pe doamna Choi sa controleze fundatiile, cu toate ca nu avea dreptul s-o faca. Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut in colaborare cu doamna Choi se ridica la peste 23 de miliarde de woni. O condamn pe acuzata la 24 de ani de inchisoare si la plata unor amenzi in valoare de 18 miliarde de woni", a mai spus judecatorul.

Procurorii au cerut 30 de ani de inchisoare pentru Park Guen-hye

Procurorii cautau sa obtina o condamnare de 30 de ani de inchisoare pentru Park si ca aceasta sa plateasca o amenda de 118,5 miliarde de woni (112 milioane de dolari).

Mai devreme in cursul zilei de vineri, tribunalul decisese ca Park Geun-hye se face vinovata de luare de mita, abuz de putere si coercitie, intr-un scandal care a scos la iveala o intreaga retea de coruptie intre liderii politici si conglomeratele de afaceri din aceasta tara.

Tribunalul a decis ca Park, in varsta de 66 de ani, a complotat cu vechea sa prietena pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante precum Samsung si Lotte, pentru a ajuta familia lui Choi si a finanta fundatii nonprofit detinute de aceasta.

Judecata intr-un proces separat, Choi a fost condamnata in februarie la 20 de ani de inchisoare.