Confederatiile sindicale Blocul National Sindical si Cartel Alfa, alaturi de 39 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale indeamna romanii sa ceara in strada, duminica, demisia imediata a Guvernului si a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Totodata, acestia solicita retragerea legilor Justitiei, a legilor de modificare a codurilor penale si respingerea in Parlament a ordonantei privind modificarea legislatiei fiscale.

"39 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale, precum si confederatiile sindicale Blocul National Sindical (alcatuit din 34 de federatii profesionale) si Cartel Alfa (alcatuit din 41 de federatii profesionale) cheama fiecare roman sa ceara in strada, duminica, 26 noiembrie 2017, ora 18:00, retragerea legilor Justitiei si a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea in Parlament a ordonantei privind modificarea legislatiei fiscale si demisia imediata a Guvernului si a presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Romania a ajuns intr-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii '90, criza financiara si taierea salariilor bugetarilor din 2010", subliniaza sursa citata.

Potrivit confederatiilor sindicale, de la 1 ianuarie 2018, povara responsabilitatii sociale va fi dusa doar de catre salariati iar promisiunile de mariri salariale pentru bugetari s-au topit in explicatii fantasmagorice despre brut si net, in vreme ce cresterile de preturi sunt evidente.

"Pensiile noastre sunt in pericol prin reducerea contributiilor personale in depozite private in cadrul Pilonului II de pensii. Bugetul pentru sanatate a scazut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacientilor sunt abuzate zilnic. Investitiile au scazut la un nivel critic, in timp ce indatorarea publica este din ce in ce mai mare. Romania este astazi in situatia in care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel national sau de sector. Ca urmare, angajatii sunt din ce in ce mai putin protejati, iar riscul de inechitate sociala ne plaseaza mai degraba in zona tarilor de la Estul Uniunii Europene. Pe scurt, actuala coalitie de guvernare sustine hotia, ineficienta, haosul si lipsa de transparenta, invocand castigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat", se subliniaza in comunicat.

Citeste si:
Profesorii intră în grevă generală pe 22 mai. Revendicările...
Profesorii intră în grevă...

Totodata, acestia acuza confiscarea politica a sistemului de justitie, capturarea statului de catre o mafie politica care slabeste legislatia anticoruptie pentru a scapa de raspundere penala, razboiul politic si institutional declansat de Guvern impotriva societatii civile si atacurile majoritatii parlamentare impotriva aliatilor din NATO si UE

"In aceste momente, Romania este calcata in picioare, coalitia de guvernare nesocotind sau ignorand fatis opiniile si interesele legitime ale tuturor actorilor din societate. Societatea civila si reprezentantii puterii judecatoresti s-au exprimat neechivoc impotriva modificarii legilor justitiei. Opiniile lor au fost nesocotite. Singura preocupare permanenta a guvernarii sunt 'drepturile' infractorilor, si deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furati. Numirile in functii publice ne-au adus persoane de o incompetenta flagranta si cu un nivel de moralitate cel putin discutabil. Viitorul nostru si al copiilor nostri este in pericol. E momentul sa cerem o schimbare politica de substanta pentru a evita in ultimul ceas o catastrofa nationala din care ne vom reveni in decenii", se mai arata in documentul citat.

Citeste si:
Sindicate: Cerem Guvernului sa inghete preturile
Sindicate: Cerem Guvernului...

Blocul National Sindical este alcatuit din 34 de federatii profesionale ce reprezinta drepturile si interesele lucratorilor din 17 sectoare de activitate in timp ce Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa este alcatuita din 41 de federatii profesionale.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.