Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declaratie prin care declara independenta regiunii Catalonia fata de Spania. Decizia a fost luata cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri.

UPDATE - Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 dcembrie în Catalonia, la câteva ore după declararea independenţei regiunii, relatează AFP.

Acestea sunt primele măsuri pe care le punem în aplicare pentru a evita ca cei care erau până acum responsabili de (Executivul catalan) să poată să-şi continue escaladarea nesupunerii”, a declarat Rajoy la finalul unei şedinţe a Consiliui de Miniştri convocate după ce Senatul a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei.

UPDATE - Catalanii îşi manifestă entuziasmul faţă de noua republică în piaţa din faţa sediului Guvernului regional

Catalani entuziaşti ocupau la refuz, vineri seara, o piaţă centrală din Barcelona, pregătiţi să sărbătorească înfiinţarea unei republici catalane, proclamate de aleşi regionali printr-un vot de independenţă faţă de Spania, relatează The Associated Press.




UPDATE
- Premierul spaniol Mariano Rajoy face un apel la calm si da asigurari ca va fi restabilita legalitatea in Catalonia, intr-o postare pe Twitter, imediat dupa declararea independentei Cataloniei.

"Adresez un apel la calm tuturor spaniolilor. Statul de drept va restabili legalitatea in Catalonia", scrie Rajoy.


Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declaratie prin care declara independenta regiunii Catalonia fata de Spania. Decizia a fost luata cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri.

Independenta declarata unilateral de Catalonia intervine la aproape o luna de la controversatul referendum pe aceasta tema desfasurat la 1 octombrie.

Este asteptat ca in scurt timp sa intervina si o reactie din partea Senatului Spaniei, care este pregatit sa activeze articolul 155 din Constitutie, care prevede ridicarea graduala a autonomiei regiunii.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.