Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. Am trimis aceasta solutie si conducerii Inspectiei Judiciare pentru ca este o situatie inedita. Seful Inspectiei Judiciare nu a trecut in declaratia de interese ca a facut parte din masonerie”, a spus Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu la Europa FM, potrivit News.ro.

Ancheta DNA in legatura cu Lucian Netejoru ar fi fost facuta, potrivit procurorului-sef, ca urmare a unei sesizari venite in luna februarie a acestui an din partea judecatoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost intre timp clasat, intrucat fapta s-a prescris. Totusi, Laura Codruta Kovesi sustine ca DNA nu ar fi intr-un conflict cu Inspectia Judiciara.

Saptamana trecuta, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare pentru verificari cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruta Kovesi le-ar fi facut asupra inspectorului Mihaela Focica. Inspectorul a facut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.

Intr-o inregistrare aparuta in presa, Mihaela Focica se plange adjunctului Inspectiei Judiciare de presiuni si arata ca are anumite temeri in perspectiva controlului de fond dispus in aceasta vara la cererea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Procurorul sef al DNA a refuzat sa comenteze aceasta inregistrare, punandu-i la indoiala autenticitatea.

Nu stiu cat de autentica este acea discutie. Insa sunt convinsa ca seful Inspectiei Judiciare, in momentul in care un inspector se prezinta si ii spune ca cineva a facut presiuni, era obligat sa dispuna un control cu privire la acea situatie. Daca cineva s-a plans ca s-au facut presiuni, de ce nu s-au luat masuri timp de trei luni de zile?”, a adaugat Kovesi.

Raportul Inspectiei Judiciare in urma controlului de fond asupra intregii activitati a DNA urmeaza sa fie luat in discutie pe 6 octombrie in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Deocamdata, DNA a contestat o parte dintre procedurile parcurse de inspectori in timpul acestui control.

Potrivit procurorului sef al DNA, in ultimul an si jumatate Inspectia Judiciara ar fi facut in jur de 130 de verificari la parchetul anticoruptie. Intre acestea, un control a vizat in acest an intreaga activitate, atat a procurorilor, cat si a managementului.