Rusia pregateste cea mai mare operatiune militara de la instalarea lui Putin la putere. Pana in toamna, va trimite peste 100.000 de militari la marginea estica a teritoriului NATO. Expertii militari americani considera ca acest exercitiu militar isi propune sa fie unul de intimidare, ce aminteste de momentele tensionate din timpul Razboiului Rece. Seful comandamentului de Operatiuni Speciale al SUA se teme ca multi militari rusi, implicati in aceasta operatiune, precum si tancurile, vor ramane acolo. 

Trupele participante la operatiunea militara sunt cunoscute sub numele de "Zapad" si vor fi desfasurate la tarmul Marii Baltice, la granita de est a statului Belarus, estul Ucrainei si in enclava Kaliningrad, care se afla intre Polonia si Lituania.

La aceste manevre vor participa unitati de blindate, infanteristi si parasutisti, alaturi de trupele speciale, dar si de divizia de tancuri care a ocupat Berlinul in cel de-Al Doilea Razboi Mondial si a participat la invadarea Cehoslovaciei.

"Marea ingrijorare este ca trupele rusesti nu vor mai pleca. Si nu suntem paranoici", a declarat un general american, potrivit digi24.ro.

Exercitiul este planificat de mai multe luni si nu reprezinta o reactie la noile sanctiuni impuse Rusiei de Congresul american. Raspunsul la aceste sanctiuni a constat in expulzarea mai multor sute de diplomati americani, aflati la post in Rusia.

Mai multi ofiteri american considera ca, prin aceasta actiune, Putin doreste sa isi sporeasca prezenta militara in zona Belarusului, stat care se invecineaza cu trei aliati NATO: Polonia, Lituania si Letonia. De asemenea, Kremlinul vrea sa transmita un mesaj catre NATO, acela ca Rusia nu se lasa intimidata de manevrele militare ale aliantei, care s-au desfasurat in ultimul timp in estul Europei, afirmand ca este pregatita pentru orice tip de interventie militara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.