O adolescenta in varsta de 14 ani, bolnava de cancer in stadiu terminal, a castigat in instanta dreptul de a fi criogenata, cu putin timp inainte de a muri.

Fata, din Marea Britanie, suferea de cancer in ultima faza si "a murit impacata". Ea si-a dorit sa fie criogenata in speranta ca, in viitor, se va putea gasi un leac pentru boala ei si va putea fi readusa la viata. Pentru ca legea este destul de complicata in astfel de cazuri, fata a apelat la justitie si a obtinut in instanta dreptul de a fi criogenata in Statele Unite ale Americii.

Criogenia este o procedura controversata de conservare a corpului in nitrogen lichid, la temperaturi mai mici de minus 130 de grade Celsius, care se realizeaza in SUA si Rusia, scrie theguardian.com.

Pentru a convinge tribunalul sa permita inghetarea corpului ei, fata a trimis o scrisoare, relateaza The Guardian: "Mi s-a cerut sa explic de ce imi doresc acest lucru neobisnuit. Am doar 14 ani si nu vreau sa mor, dar stiu ca voi muri. Cred ca sa fiu criogenata imi da o sansa sa fiu vindecata si trezita, chiar si peste sute de ani. Nu vreau sa fiu ingropata. Vreau sa traiesc mai mult si cred ca in viitor vor gasi un tratament pentru cancerul meu si ma vor trezi. Vreau sa am aceasta sansa. Aceasta e dorinta mea".

Tatal fetei nu a fost de acord cu aceasta procedura

Parintii copilei erau despartiti, iar mama acesteia a sustinut-o in ideea criogenarii. Tatal ei, care nu a mai vazut-o din anul 2008, nu a fost de acord. Dupa ce a aflat ca fiica sa e bolnava, barbatul a incercat sa ia legatura cu fata, insa ea a refuzat. El si-a motivat si decizia in fata instantei.

"Chiar si daca va fi gasit un tratament (pentru cancer - n.red.) si va fi readusa la viata, sa spunem, peste 200 de ani, ar putea sa nu mai gaseasca in viata vreo ruda, s-ar putea sa nu-si mai aminteasca lucruri si sa se afle intr-o situatie disperata, dat fiind faptul ca are numai 14 ani si se afla in SUA
", le-a spus el judecatorilor.

In cele din urma, dorinta fetei, care legal nu putea lasa in urma un testament, a fost respectata si de tata, scrie ziare.com.

Cazul, unul exceptional, dupa cum recunoaste si judecatorul, a ajuns in media la circa o luna de la moartea fetei, pentru ca aceasta a cerut expres ca presa sa nu aiba acces la informatii decat dupa decesul sau.

Costul criogeniei, circa 37.000 de lire sterline, a fost suportat de familia fetei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.