Cea mai mare Super Luna din ultimele sapte decenii va fi vizibila pe 14 noiembrie, iar anul 2016 se va incheia cu trei Luni pline uriase, consecutive.

Luna se va afla in aceasta perioada la cea mai mica distanta fata de Terra de dupa anul 1948 si nu se va mai apropia de Pamant la o astfel de distanta decat abia in 2034.

Anul 2016 se va incheia cu cea mai mare Luna plina pe care majoritatea oamenilor au vazut-o vreodata.

Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult - devenind pe bolta mai stralucitoare si mai mare - fata de Terra decat a facut-o in ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.

Fenomenul de Super Luna, denumit si ”Luna la perigeu”, se produce datorita orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, cand acesta ajunge pe orbita la cea mai mica distanta fata de Pamant. In acel moment, Luna se afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decat atunci cand se afla la ”apogeu” - punctul cel mai indepartat de pe orbita sa fata de Terra.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

In plus, daca orbita Lunii se aliniaza corespunzator cu Soarele si cu Pamantul, apare un fenomen denumit ”conjunctie la perigeu” - ce inseamna ca Luna apare mult mai mare pe bolta si primeste numele de ”Super Luna”.

Fenomenul de Super Luna se produce relativ des. Insa se intampla foarte rar ca Luna sa para atat de mare ca aceea care va aparea pe bolta in noiembrie 2016.

Luna va mai fi la fel de aproape abia in 2034. Ultima oara cand s-a aflat la o distanta atat de mica fata de Terra s-a intamplat in 1948.

Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfarsitul anului 2016. Una a fost deja vizibila pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va aparea pe bolta pe 14 decembrie.

Citeste si:
Cele mai tari 15 fotografii cu Super Luna vizibila o data la 70 de ani
Cele mai tari 15 fotografii...


Despre autor:

Clara Vacaru
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmodtempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam,quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodoconsequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit essecillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat nonproident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.