Primul bebelus din lume nascut cu ajutorul unei proceduri ce combina ADN-ul a trei persoane pare sa fie sanatos, potrivit doctorilor americani care au supravegheat tratamentul, scrie The Guardian citat de HotNews.

Bebelusul s-a nascut pe 6 aprilie dupa ce parintii sai iordanieni au mers in Mexic, unde au fost ajutati de specialisti in fertilitate din SUA.

Echipa de medici condusa de John Zhang, de la Centrul New Hope Fertility din New York, a decis sa incerce controversata procedura a transferului mitocondrial, cu speranta ca va oferi cuplului un copil sanatos.

Desi multi experti au salutat aceasta nastere, multi s-au declarat ingrijorati de faptul ca doctorii au plecat din SUA pentru a efectua procedura dincolo de cadrul de reglementare american si fara sa publice detaliile tratamentului.

Zhang a declarat pentru New Scientist ca a plecat in Mexic “unde nu sunt reguli” si a insistat ca ce a facut a fost corect. “Pentru a salva vieti, este etic ce am facut”, a explicat el.

Transferul mitocondrial a fost legalizat in Marea Britanie in 2015, dar pana acum nicio alta tara nu a introdus legi care sa permita procedura.

Tratamentul este dezvoltat pentru parinti care au un risc mare de a transmite copiilor lor boli genetice grave, sau chiar mortale.

Mama baietelului are genele sindromului mortal Leigh, care afecteaza dezvoltarea sistemului nervos.

Defectele afecteaza ADN-ul in mitocondrii, minusculele structurii ca niste baterii care ofera energie celulelor, si sunt transmise de la mama la copil.

La zece ani de la casatorie, sotia a ramas insarcinata, dar a pierdut sarcina, lucru ce s-a mai intamplat de trei ori. Cuplul a avut o fetita in 2005 care a murit la varsta de sase ani, iar apoi un al doilea copil, care a trait doar opt luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.