Cercetatorii de baza de la Spitalul Feminin Brigham si Scoala Medicala Harvard si-au propus sa determine daca aportul pe termen lung de cartofi copti, fierti, prajiti, chipsuri sau piure poate fi asociat cu incidente de hipertensiune arteriala.

Cartofii reprezinta unul dintre alimentele cel mai frecvent consumate din lume si recent a fost inclus de guvernul SUA in programele de mese sanatoase, datorita continutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arteriala nu a fost studiata.

Conform Descopera, cercetatorii americani sugereaza ca inlocuirea unei portii pe zi de cartofi fierti, copti sau piure cu o portie de legume non-amidonoase este asociata cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune

Totusi, o cercetare recenta sustine ca studierea modelelor dietetice globale si a riscurilor este mai utila decat un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienti.

Au urmat cercetari asupra 187.000 de barbati si femei in cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecventa consumului de cartofi, iar hipertensiunea arteriala a fost raportata de catre participanti in baza diagnosticului de catre un medic, scrie MEDIAFAX.

Dupa luarea in considerare a mai multi factori de risc pentru hipertensiunea arteriala, cercetatorii au descoperit ca patru sau mai multe portii pe saptamana de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala atat la femei cat si la barbati. Si consumul de cartofi prajiti (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.

Cercetatorii sugereaza inlocuirea unei portii pe zi de cartofi cu o portie de legume non-amidonoase.

Autorii subliniaza ca aceste legume, in comparatie cu altele, au un indice glicemic ridicat, astfel incat poate declansa o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.

Intr-un editorial, cercetatorii de la Universitatea New South Wales sustin ca, desi dieta are un rol important in prevenirea si gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar si al modelelor de consum sunt complexe si dificil de masurat.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.