Un sondaj recent, realizat la nivel global, comandat de National Geographic ne arata ca religia cu cea mai mare crestere nu este Islamul sau Crestinismul, nu este de fapt o religie, ci ateismul.

Studiul vine la putin timp dupa lansarea noului show tv “The Story of God (Povestea lui Dumnezeu)” prezentat de Morgan Freeman pe National Geographic. Acesta calatoreste si descopera credintele religioase practicate in diferite culturi. Titlurile publicatiilor globale sunt dominate in aceasta perioada de “Statul Islamic”, “Imigranti Islamici in Europa/Africa”, iar recentele legi pentru libertatea religioasa aprobate de catre Statele Unite, pot sugera, pentru un ochi neatrenat, faptul ca religia Islamica este mai puternica ca niciodata. Dar v-ati insela! De fapt, conform studiului National Geografic, preluat de Anonymous si interpretat si de cei de la Pew Research Center, realitatea este chiar opusul a ceea ce ati fi tentat sa credeti.

Studiul se refera la ateisti ca ”cei fara religie”, neafiliati sau oameni ce nu se identifica in nici o religie. Conform rezultatelor, ateismul este acum a doua cea mai mare afiliere religioasa din America de Nord si majoritatea Europei. Doar in Statele Unite, aproximativ 22.8% din populatie se identifica ca si ateisti, cu 6.7% mai mult decat in 2007. In plus, americanii ateisti acum reprezinta o mai mare parte din populatie decat cei catolici, protestanti si celelalte credinte non-crestine, cum ar fi Islamul sau Budismul. Acum un deceniu nici nu s-ar fi pus problema de asa ceva.

Culorile reprezinta a doua religie cea mai raspandita in tarile de pe glob, in timp ce tonurile mai inchise sugereaza o crestere a celei de-a doua in raport cu religia oficiala a statului respective

Second-Largest Religious Group
Studiul constata ca, Franta, Noua Zeelanda si Olanda sunt lideri mondial in libertatea religioasa (secularism) iar aceste tari vor avea in curand o majoritate a populatiei formata din ateisti. Daca statistica continua sa se indrepte in directia curenta, studiul prezice ca si Marea Britanie si Australia sunt deja in decadere in privinta majoritatii crestine. China se afla insa la polul opus al libertatilor religioase, budismul beneficiind inca de o majoritate detasata.

Culorile reprezinta religia oficiala a statelor respective

Largest Religious Groups, by Country

Nicaieri pe Terra nu exista insa o religie cu o crestere mai mare a influentei decat in Africa sub-sahariana. Partea aceasta a lumii se confrunta cu cel mai mare nivel de natalitate iar cand incerci sa prezici pe termen lung boom-ul populatiei asteptat in aceasta regiune pe un termen de 25 de ani, cercetarile arata ca numarul persoanelor cu o credinta religioasa ce emigreaza din acea zona ar fi destul pentru a depasi numarul ateistilor ce domina in momentul de fata, pe aceeasi perioada de timp.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

In ceea ce priveste convingerile religioase individuale, Islamul este in crestere semnificativa comparativ cu celelalte religii, atat de mult incat se estimeaza ca dupa anul 2050 Islamul va depasi Crestinismul la capitolul de cea mai raspandita religie din lume.

Tendinta afilierii religioase in tarile in care Islamul este religie majoritara

Second Largest Religion Where Largest Is Muslim
In ultimul rand studiul prezice ca generatia milenara se indreapta tot mai mult spre ateism, gasind ca cel mai mare impact demografic al persoanelor non-religioase afiliate de pe Terra, o cuprinde aceasta generatie.

Tendinta afilierii religioase in tarile in care crestinismul este religie majoritara

Second Largest Religion Where Largest Is Christian

  • Aproximativ 11% dintre persoane au fost crescute in case non afiliate religios din 1970 pana astazi. De asemenea studiul ne mai arata ca persoanele de culoare se identifica unei religii cu o raspandire mai mare- aproximativ 78% dintre atheisti sunt caucazieni(albi).
  • Femeile tind sa fie mult mai religioase decat barbatii- aproximativ 68% dintre atheisti fiind barbati.
  • Studiul sustine ca exista o conexiune directa intre religie si nivelul de trai al societatii. In special cu cat o tara sau o comunitate este mai saraca cu atat numarul de persoane religioase din acea zona este mai ridicat.
O alta constatare exista si in legatura dintre religie si educatie
Cu cat este mai mare nivelul de educatie cu atat este o sansa mai mica ca acea persoana sa fie afiliata unei credinte religioase.
Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.