Specialistul american in domeniul farmaceutic Ira S. Pastor sustine ca, atat prin intermediul insitutiilor medicale, cat si al mass-mediei, oamenilor le-a fost inoculata ideea ca moartea cerebrala este ireversibila, dar el sustine ca acest proces poate fi inversat.

Din punct de vedere stiintific, moartea este definita ca fiind momentul in care toate functiile biologice ale unui organism inceteaza sa mai functioneze. Pe de alta parte, in cele mai multe tari din lume, moartea cerebrala (caracterizata prin intreruperea completa si ireversibila a activitatii creierului) este vazuta ca fiind, de fapt, momentul in care o persoana poate fi declarata decedata, scrie MEDIAFAX.

Conform Descopera, Pastor se intreaba daca omenirea a ajuns la acel nivel tehnologic, care i-ar permite sa impinga granitele mortii macar cu cativa ani. In acest sens, el da ca exemplu capacitatea unor animale, precum amfibienii sau pestii, de a-si regenera si remodela anumite portiuni ale creierului, desi acestea ar putea fi foarte grav afectate. Specialistul sustine ca acest proces ar putea fi transpus in cazul unor persoane aflate in moarte cerebrala.

Abilitatile acestor vietuitoare au fost intens studiate de oamenii de stiinta pe parcursul ultimelor decenii. In tot acest timp, au fost realizate transplanturi de creier pe animale cum sunt, de exemplu, salamandrele, pentru a afla cum evolueaza capacitatea lor de memorare, dupa ce au suferit traume cerebrale severe. Rezultatele studiilor au fost cat se poate de evidente: amfibienii isi recuperasera aproape complet abilitatea de a procesa informatiile receptate din mediul exterior.

Ira S. Pastor sustine ca, de-a lungul timpului, au fost obtinute rezultate pozitive in cazul reversibilitatii mortii cerebrale a unor pacienti. Specialistul nu ofera exemple concrete, insa sustine ca posibilitatea ca acest proces sa fie realizat este foarte mare, deoarece, la ora actuala, omenirea dispune de tehnologia necesara pentru a face macar primii pasi in acest demers, potrivit Descopera.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf i-a deschis noi procese Anamariei Prodan: Am...
Laurențiu Reghecampf i-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.