Localnicii peruvieni au vorbit timp de secole despre un rau in Amazon, care are o temperatura atat de ridicata incat poate ucide, relateaza Descopera.

Conform legendei, conchistadorii spanioli s-au aventurat in padurile tropicale in cautarea aurului, iar dintre ei putini au fost cei care s-au intors. Unii dintre cei salvati povesteau despre o apa otravita, serpi mancatori de oameni si un rau care fierbe.

Geologul peruvian Andrés Ruzo a fost fascinat de acest mit inca din copilarie. Dupa finalizarea proiectului sau de doctorat pe tema potentialului energiei geotermale din Peru, Ruzo a ajuns sa se intrebe daca existenta raului nu este doar o poveste, ci parte din realitate.

In 2011, Ruzo a decis sa plece in padurea amazoniana impreuna cu matusa lui, care a povestit ca ar fi inotat chiar in acest rau. Dupa calatorie, Andrés Ruzo afirma ca ar fi vazut cu ochii lui acest misterios rau.

Spre marea sa surprindere, deasupra raului se ridicau aburi fierbinti. "Cand am vazut acest lucru, mi-am cautat imediat termometrul. Temperatura medie in rau era de 86 de grade Celsius, nu ajungea la fierbere, dar era aproape de asta... deci, nu e o legenda", a declarat Ruzo.

Partea cea mai enigmatica este marimea absoluta a acestui rau. Apele termale nu sunt o noutate, dar prin apropiere nu exista nici un vulcan. E de luat in considerare faptul ca raul este la 700 km de cel mai apropiat sistem vulcanic. Si in acele parti ale lumii bazinele termale nu se ajunge la asemenea temperaturi. Raul are pana la 25 de metri latime si 6 metri adancime, iar "fierberea" are loc pe o suprafata de 6,24 km.

Cu permisiunea samanului, Ruzo a petrecut ultimii cinci ani studiind acest rau, ecosistemul din jurul sau, iar in laboratorul sau a analizat mostrele de apa, in speranta de gasi o explicatie in ceea ce priveste acest fenomen, scrie MEDIAFAX.

Daca ne imaginam Pamantul ca un corp uman, cu linii de fractura si fisuri care sunt asemenea arterelor. Aceste "artere ale Pamantului" sunt umplute cu apa calda, iar atunci cand ajung la suprafata vor putea fi observate manifestari geotermale - cum ar fi fierberea raurilor, citeaza Descopera.

Analiza chimica a dezvaluit ca apa din rau, initial, s-a adunat in urma ploilor. Ruzo lanseaza ipoteza ca acum acest lucru se intampla in amonte, departe in Anzi, dupa care apa se scurge in jos, in pamant, unde este incalzita de energia geotermala a Pamantului. In cele din urma, reapare in Amazon, sub forma unui rau in fierbere.

Citeste si:
Jeff Bezos se pensionează! Cui va preda conducerea imperiului Amazon
Jeff Bezos se pensionează!...

Ruzo a lucrat si cu biologii Spencer Wells si Jonathan Eisen, pentru a obtine secvente ale genomului microbilor care traiesc in rau, dar si in jurul lui, pentru a descoperi specii noi, care sunt capabile sa supravietuiasca in asemenea conditii de caldura.

Raul pare a fi, insa, unul mort. Din cauza temperaturii, animalele nu mai pot inota si ajung sa fiarba. "In timpul doctoratului meu, am realizat ca acest rau este o minune naturala", a declarat Andrés Ruzo.

Acesta a lansat recent o carte intitulata "The Boiling River" despre aventurile sale, sperand sa capteze atentia comunitatii asupra acestui rau, dar si pentru a-l salva de exploratori si tapinari.

"Nu-mi place ideea ca o singura persoana isi va asuma aceasta sarcina, cred ca este vorba despre crearea unei comunitati pe scara internationala. Planeta a devenit mai mica, iar minunile naturale de acest tip sunt putine si rare", a declarat Ruzo.

Citeste si:
10 motive pentru care trebuie sa vizitezi Islanda
10 motive pentru care trebuie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.