Parolele de acces la email sau la profiluri personale de pe retelele online ar putea disparea treptat, urmand sa fie inlocuite.

Parolele de acces la profiluri online ar putea fi inlocuite cu sisteme biometrice de control, unele institutii bancare anuntand deja planuri de implementare a unor tehnologii de acest tip pentru accesarea conturilor.

Banca HSBC, cu sediul la Londra, a anuntat deja ca va introduce sistemul de recunoastere a vocii pentru serviciul telefonic destinat clientilor si identificarea amprentelor digitale pentru accesarea contului bancar online, potrivit publicatiei Herald Scotland. Recent, o alta institutie bancara - Atom Bank (situata tot in Marea Brianie) - a anuntat introducerea tehnologiei identificarii faciale a clientilor.

Noile modalitati de identificare au in primul rand rolul sporirii sigurantei, dar vor facilita si vietile utilizatorilor sistemelor online, pentru ca oamenii nu vor mai fi nevoiti sa retina numeroase parole de acces.

Sistemul de recunoastere de vocii pentru accesul la conturi bancare nu este o noutate, dar a fost utilizat pana acum doar la scara redusa. Barclays a introdus aceasta tehnologie in 2013, dar doar pentru clienti din mediul corporatist. RBS si NatWest au implementat de un an sistemul amprentelor digitale pentru utilizatorii de dispozitive smartphone Apple, scrie MEDIAFAX.

HSBC intentioneaza sa introduca in urmatoarele saptamani sistemele de identificare biometrica, mai intai pentru serviciul prioritar "First Direct", urmand ca tehnologia sa se extinda la toti clientii britanici - circa 15 milioane - incepand din vara. "Va fi cea mai ampla masura de implementare a sistemelor biometrice de siguranta in Marea Brianie", a explicat Francesca McDonagh, directorul de retail al filialei britanice a HSBC.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Softurile de siguranta biometrica vor fi furnizate de compania Nuance Communications si vor identifica elemente caracteristici comportamentale personale precum ritmul de vorbire, accentul si pronuntia. Dupa ce un client va opta pentru acest sistem de identificare, va trebui sa ofere o "mostra a amprentei vocale".

Alte sisteme biometrice de identificare aflate in curs de implementare includ recunoasterea ritmului cardiac, a pulsului sau a irisului.

Un sondaj efectuat recent de Institutul YouGov arata ca mai mult de o treime dintre cetatenii britanici cred ca parolele clasice folosite online sunt depasite ca masura de siguranta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.