O echipa de cercetare de la Universitatea Vanderbilt foloseste utilajele de vata de zahar pentru a face vase de sange artificiale, relateaza Descopera.

Cercetarea a fost condusa de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie mecanica la Universitatea Vanderbilt. Intr-un comunicat de presa, el a explicat ca ideea de a folosi o masina pentru vata de zahar cu scopul de a produce capilare artificiale i-a venit pe vremea cand era student si participa la un curs de inginerie tisulara.

"M-am dus la Target si am cumparat o masina de facut vata de zahar cu aproximativ 40 de dolari si s-a dovedit ca aceasta poate produce fire care au aproximativ o zecime din diametrul unui fir de par uman, ceea ce e aproximativ aceeasi marime cu cea a capilarelor", a declarat profesorul Bellan.

Cele mai noi cercetari in ingineria tisulara utilizeaza geluri pe baza de apa, cunoscute sub numele de "hidrogeluri". Dar, desi hidrogelurile functioneaza bine pentru a crea tesuturi artificiale, acestea au avut o problema in combinatia cu mecanismul pentru vata de zahar.

Cercetatorul a gasit solutia intr-un polimer numit "PNIPAM", care este insolubil la unele temperaturi si solubil la altele. Astfel, Bellan si colegii sai au putut pune la incercare "vata de zahar" produsa de mecanism.

Mentinandu-l la o temperatura constanta care sa nu-i permita sa se dizolve in apa, cercetatorii au folosit o matrita speciala pentru gel. Ceea ce a mai ramas de facut era un sistem tridimensional de capilare artificiale, scrie MEDIAFAX.

Conform Descopera, Bellan si colegii sai au raportat ca acest sistem artificial a fost capabil sa tina celule in viata pentru mai mult de o saptamana. Aceasta metoda de creare a capilarelor artificiale este inca in stadiul de cercetare, dar Bellan spera ca aceasta va ajuta in cele din urma pentru a sprijini organe artificiale. "Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de baza, care va permite altor cercetatori sa foloseasca aceasta abordare simpla, cu costuri reduse pentru a crea un sistem vascular artificial necesar pentru a sustine ficatul, rinichii, oasele si alte organe", a declarat Leon Bellan.

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.