Cercetatorii olandezi au realizat de curand un studiu potrivit caruia abuzul de filme horror poate sa provoace tulburari ale circulatiei sangvine si, in special, o coagulare anormala a sangelui, informeaza site-ul topsante.fr.

Cercetatorii de la Universitatea Leiden din Olanda au reunit 24 de voluntari, pe care i-au impartit in doua grupuri. Primul grup a vizionat "Insidious", un film SF horror lansat in 2010. Al doilea grup a avut parte de o proiectie mult mai putin inspaimantatoare: "A year in champagne", un documentar despre metodele de fabricare a sampaniei, realizat in 2015.

Cu 15 minute inainte de proiectii, toti voluntarii au fost supusi unei recoltari de sange. O alta recoltare a avut loc la 15 minute dupa incheierea proiectiilor. Cercetatorii precizeaza ca au cerut participantilor sa nu fumeze si sa nu consume alcool pe durata celor 24 de ore care au precedat experimentul.

Rezultatele au fost urmatoarele: 57% dintre voluntarii care au vizionat filmul horror "Insidious" au prezentat concentratii anormal de ridicate ale factorului VIII (factor antihemofilic A), o proteina prezenta in plasma sagnvina si care participa la procesul de coagulare.

Atunci cand exista un deficit de factor antihemofilic A, riscul de hemofilie creste. Dar, atunci cand aceasta proteina exista in cantitati prea mari in organism, apare riscul de producere a cheagurilor, care pot sa impiedice circulatia sangvina si sa declanseze astfel trombozele venoase.

Studiul cercetatorilor olandezi a fost publicat in revista stiintifica British Medical Journal, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.