Flotele de mici robotilor autonomi ar putea deveni in curand o prezenta obisnuita pe trotuare, odata cu constructia unor drone terestre care vor imbunatati serviciile de livrari la domiciliu, fondatorii Skype lansand in acest scop o noua companie, Starship Technologies, transmite Reuters.

Robotii, care sunt mici, siguri, practici si nu emit dioxid de carbon, vor fi testati din primavara anului 2016 pe strazile din Londra, precum si in cateva orase americane, potrivit dezvoltatorilor. "Atunci cand veti face o comanda online, in loc ca livrarea sa fie asigurata de o persoana, va fi adusa de un robot", a explicat Ahti Heinla, co-fondator al Skype si director general al Starship Technologies.

Robotii pot transporta echivalentul a doua sacose de cumparaturi, iar livrarea poate avea loc intr-o perioada de 5-30 de minute, de la un anumit centru.

Heinla a explicat ca robotii nu sunt destinati serviciilor pe distante mari, iar clientul poate sa isi controleze comanda prin faptul ca poate alege dintr-un numar de centre de livrare din apropierea sa. "Clientul face comanda prin smartphone, de la un centru aflat o distanta convenabila, robotul este incarcat, iar marfa este livrata la usa. Totul dureaza circa 20 de minute. In loc ca livrarea sa dureze o jumatate de zi, poate fi efectuata si in 10 minute", a spus Heinla.

Cand comanda este pe drum, clientul o poate urmari in timp real, de pe smartphone. La sosire, clientul se foloseste de smartphone pentru a debloca accesul la bunuri, scrie MEDIAFAX.

In Greenwich, Londra, aproape de locul unde se vor derula programele pilot, droidul a atras cateva priviri nedumerite, dar si reactia pozitiva a trecatorilor. "Sunt foarte impresionat. Este mic, pare sigur si futurist. Cred ca este o idee foarte buna, de viitor. In deceniile urmatoare, vom vedea astfel de dispozitive circuland pe strazi sau in aer", a spus un trecator.

Tehnologia folosita de Starship Technologies pentru constructia robotilor include componente deja existente, necostisitoare, iar acest fapt permite companiei sa reduca de 10-15 ori actualul cost al unei livrari.

Robotii vor fi dotati cu softuri de navigare si evitare a obstacolelor si vor fi autonomi in proportie de 99%. Dispozitivele sunt insa supravegheate de operatori care pot interveni oricand, pentru siguranta.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

Pentru evitarea furturilor, robotii au incluse elemente de securitate care descurajeaza eventualele tentative, care ar fi nerentabile. "In primul rand compartimentul pentru produse este inchis si nu poate fi deschis fara unelte speciale, iar majoritatea huliganilor de pe strada nu au asa ceva. In al doilea rand, robotul are noua camere video si este permanent conectat la Internet, are GPS. Un operator poate vorbi cu oamenii din jurul robotului, care are microfon", a explicat Heinla.

Servicii de livrare automata sunt dezvoltate de mai multe companii, intre care Google si Wal-Mart. Retailerul online Amazon, care va inaugura in curand servicii de livrare cu drone aeriene, a lansat recent un film de prezentare a prototipului.

Starship Technologies sustine insa ca exista probleme uriase de acceptare sociala a dronelor zburatoare, pentru ca oamenilor nu le place sa vada drone deasupra curtilor sau caselor lor, probleme care nu exista in cazul dronelor terestre.

Citeste si:
Filmarea cu „Camionul lui Moș Crăciun” în flăcări pe o șosea din...
Filmarea cu „Camionul lui Moș...

Sursa video: YouTube/ BBC Click


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.