Prezenta unui numar mai mare de 11 alunite pe bratul drept al unei persoane indica pentru aceasta un risc peste medie de aparitie a melanomului (cancer de piele), potrivit unui studiu recent, citat de bbc.com.

Numararea alunitelor de pe bratul drept al unei persoane reprezinta un bun indicator al numarului total al alunitelor de pe intregul corp al acesteia. Peste 100 de alunite reprezinta un risc de cinci ori mai mare decat cel mediu.

Studiul, publicat in British Journal of Dermatology, a folosit date medicale obtinute de la 3.000 de gemeni din Marea Britanie. Medicii de familie ar putea utiliza aceasta descoperire pentru a identifica persoanele ce prezinta cele mai mari riscuri de cancer al pielii, au spus autorii studiului.

Melanomul este un tip de cancer de piele care afecteaza peste 13.000 de persoane din Marea Britanie in fiecare an. El apare din alunite cu o dezvoltare anormala, asadar riscul de diagnosticare cu melanom este asociat cu numarul de alunite pe care le are un pacient, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii de la King's College din Londra au studiat un grup reprezentativ de femei gemene, pe o perioada de opt ani, colectand informatii despre tipurile de cancer, pistruii si alunitele aparute pe corpurile acestora.

Dupa ce au repetat experimentul pe un grup mai mic - aproximativ 400 femei si barbati cu melanom -, savantii britanici au gasit o metoda rapida si usoara de analizare a riscului de cancer de piele.

Femeile cu peste 7 alunite pe bratul drept au un risc de 9 ori mai mare de a avea peste 50 de alunite pe intregul corp. Femeile cu peste 11 alunite pe bratul drept au cel mai probabil peste 100 de alunite pe intregul corp, fapt ce inseamna ca prezinta un risc sporit de a dezvolta melanom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.